ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Να δεχτούν άνευ όρων τις αξιώσεις των τραπεζών και των λοιπών πιστωτών εξαναγκάζει, ουσιαστικά, οφειλέτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους η τροποποίηση του άρθρου 346 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ) που έγινε πριν από μερικές μέρες.
Αυτό επισημαίνουν εκπρόσωποι των δανειοληπτών και τονίζουν πως πλέον, σε περίπτωση που ο πιστωτής (τράπεζα ή άλλος ιδιώτης) προχωρήσει σε αγωγή ή διαταγή πληρωμής σε βάρος του οφειλέτη, ο τελευταίος θα τιμωρείται, με βάση την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του Αστικού Κώδικα, και θα είναι αναγκασμένος να καταβάλλει και επιπλέον τόκους -εκτός από τους συμβατικούς και τους τόκους υπερημερίας-, οι οποίοι ονομάζονται «τόκοι επιδικίας», ακόμη κι αν ο οφειλέτης κερδίσει την υπόθεση.
Οι τελευταίοι αρχίζουν και «τρέχουν» από τη στιγμή που επιδίδει ο πιστωτής την αγωγή ή τη διαταγή πληρωμής για το ληξιπρόθεσμο χρέος και το ύψος τους φτάνει τις δύο εκατοστιαίες μονάδες, αν η υπόθεση ολοκληρωθεί στο πρωτοδικείο, ή το 3%, σε περίπτωση που συνεχιστεί και στο εφετείο.
Σύμφωνα με την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου του ΑΚ, αν ο οφειλέτης σταματήσει την αντιδικία με τον πιστωτή, συμβιβαστεί, δηλαδή, με τις όποιες αξιώσεις του τελευταίου και δεν κινηθεί δικαστικά -δεν ασκήσει, δηλαδή, ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής-, τότε γλιτώνει τους τόκους επιδικίας.
Τα παραπάνω ανέφερε στον «ΑτΚ» ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Θανάσης Χατζηαθανασίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για… πρωτοτυπία της ελληνικής νομοθεσίας. «Πρόκειται για δημιούργημα – τερατούργημα της ελληνικής νομοθεσίας και δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτό. Ο δανειολήπτης ήταν επιβαρυμένος με τους συμβατικούς και νόμιμους τόκους, με τους τόκους υπερημερίας που κυμαίνονται μεταξύ 2% – 2,5% και τώρα αναγκάζεται να καταβάλει και τόκους επιδικίας, δηλαδή άλλο ένα 2% ή 3%, αν ασκήσει έφεση. Επιβάλλονται, δηλαδή, εξοντωτικά μέτρα στους δανειολήπτες, ακόμη κι όταν ασκούν τα νόμιμα ένδικα μέσα. Η πριν από λίγες μέρες τροποποίηση του άρθρου 346 του Αστικού Κώδικα είναι ένα καινούργιο κακούργημα και αποτελεί δώρο στο τραπεζικό σύστημα, εμπόδιο στους οφειλέτες να ασκήσουν το δικαστικό τους δικαίωμα και πίεση να εξαναγκαστούν να συμφωνήσουν με τους όρους των τραπεζών και των άλλων πιστωτών. Προφανώς η τροποποίηση έχει στόχο να κλείσουν οι όποιες αντιδικίες με τον τρόπο που θέλουν οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές», τόνισε στον «ΑτΚ» ο κ. Χατζηαθανασίου.
«Αντισυνταγματική»
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η τροποποίηση είναι αντισυνταγματική, διότι περιορίζει το δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Του θέτει πολύ μεγάλο δίλημμα για το αν πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όχι, διότι στο τέλος μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ακόμη κι αν από τα δικαστήρια μειωθεί το χρέος, πάλι ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει τόκο επιδικίας, αφού θα υπάρχει κάποια οφειλή», είπε ο κ. Χατζηαθανασίου.
«Δυστυχώς, η Πολιτεία έχει αφήσει τους δανειολήπτες, δηλαδή εφτά στους δέκα Έλληνες πολίτες, έρμαια στις διαθέσεις των τραπεζών. Η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου είναι μία πράξη που ξεπερνά κάθε λογική σε αυτήν την υπερβολικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αποτρέπει το δανειολήπτη από τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει το νόμιμο δικαίωμά του», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου, Μπάμπης Περβανάς.
Πηγή: ΑτΚ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.