Λαγκάρντ: Έγιναν πολλά, πρέπει να συνεχίσετε

Την απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος, που συμφώνησαν από κοινού η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόϊκα, απαίτησε ξανά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία όμως -για πρώτη φορά- παραδέχεται δημόσια ότι «έχουν γίνει πολλά» στην Ελλάδα σε ότι αφορά την εφαρμογή των προβλέψεων του Μνημονίου.

 

Είναι σημαντικό ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ επέλεξε να τονίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού και κάλεσε όσους δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να το κάνουν αμέσως.

 

 

Η κυρία Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στον κ. Λουκά Παπαδήμο, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει «ένα πρωθυπουργό που πήρε το ρόλο του πολύ σοβαρά», με αποτέλεσμα να ακουστούν δημοσιογραφικά σχόλια στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου για την αποτελεσματικότητα του προηγούμενου πρωθυπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, η κ. Λαγκάρντ τόνισε:

«Αφιερώσαμε τους τελευταίους έξι μήνες πολύ χρόνο στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πολλά έχουν συμβείσ την Ελλάδα από την τελευταία μας συνάντησή μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, εδώ. Αλλαξε κυβέρνηση, άλλαζαν προσέγγιση πολλοί από τους εμπλεκόμενους εταίρους μας στην Ελλάδα.

Και είχαμε ένα πρωθυπουργό στην Ελλάδα που πήρε το ρόλο του πολύ σοβαρά. Έχουν γίνει πολλά σε ότι αφορά την υλοποίηση. Οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει μαζί με την Τρόϊκα εφαρμόστηκαν, και πέρασαν νόμοι. Αλλά θα εμμείνω στην προηγούμενη μου απάντηση σε εσάς: εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή». 

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου είχε να πει και πάλι καλά λόγια για τον ελληνικό λαό: «Εκφράζω», τόνισε, «το σεβασμό μου στον ελληνικό λαό, που υπομένει το βάρος και κάνει τις θυσίες. Και καλώ αυτούς που δεν αναλαμβάνουν τα βάρη που τους αναλογούν, να το κάνουν.

Ένας τομέας όπου πρέπει να γίνουν πολλά είναι η συλλογή εσόδων, και η είσπραξη φόρων. Εκεί χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν «θα ακούσουμε και στο Τόκυο -όπου θα γίνει η επόμενη σύνοδος του ΔΝΤ- την ίδια λέξη, εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή», η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Πολλά θα έχουν γίνει μέχρι τότε».

Μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Η κ. Λαγκάρντ μίλησε «για μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, για “δειλή και εύθραυστη” ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ προειδοποίησε και για τους κινδύνους, που είναι ορατοί.

Η γενική διευθύντρια ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε συλλογικές ενέργειες και σε επιτάχυνση των διαδικασιών ενοποίησης στην Ευρωζώνη. Ζήτησε επίσης να διοχετεύονται τα κεφάλαια διάσωσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι στις κυβερνήσεις, για να υπάρχει καλύτερη, αυξημένη και πιο αποτελεσματική εποπτεία.

Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό τείχος προστασίας, εντόπισε «κάποιες μικρές ελλείψεις», ενώ για το “τείχος προστασίας” του ΔΝΤ είπε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί σημαντικά. Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την Ευρωζώνη απέναντι στη σφοδρή κρίση χρέους που την πλήττει.

Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου