Δάνεια διάρκειας ακόμη και… 99 ετών σκέφτονται να χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες, υιοθετώντας μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως στην Αγγλία και στην Ισπανία.
Στην πραγματικότητα όμως ο δανειολήπτης δεν θα αγοράζει το ακίνητο πλέον, αλλά θα έχει την χρήση του για πολλά χρόνια σε μια μορφή leasing (μακροχρόνια μίσθωση).
Με αυτό τον τρόπο το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν θα βαρύνεται με την υποθήκη του στεγαστικού. Στα πλεονεκτήματα και ότι θα μπορεί να μείνει κάποιος στο σπίτι που έχει επιλέξει ή κατασκευάσει με σαφώς μικρότερο ποσό από αυτό που πληρώνει σήμερα.
Πλεονέκτημα επίσης είναι τα φορολογικά οφέλη, καθώς ο εκμισθωτής δεν θεωρείται ιδιοκτήτης και δεν επιβαρύνεται αντίστοιχα. Ο εκμισθωτής μπορεί επίσης να μεταβιβάσει τη χρήση του ακινήτου και να εκμεταλλευθεί την υπεραξία του σε περίοδο που οι τιμές ανεβαίνουν, στην περίπτωση τουλάχιστον που εφαρμοσθεί το αγγλικό μοντέλο.
Στα μειονεκτήματα αντιθέτως περιλαμβάνεται το γεγονός ότι μετά το τέλος της μακροχρόνιας μίσθωσης το σπίτι δεν θα περνά αυτομάτως στην κατοχή του εκμισθωτή (όπως συμβαίνει με τα δάνεια για τους δανειολήπτες) αλλά θα πρέπει να καταβάλλει ένα επιπλέον ποσό. Πρόβλημα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου είναι και ότι δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής νομοθετικά , αλλά και ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές υποστήριξης (ηλεκτρονικές πλατφόρμες κτηματολογίου-υποθηκοφυλακείων κλπ).
Οι τράπεζες εξετάζουν το συγκεκριμένο σχέδιο σε συνδυασμό με άλλα εναλλακτικά σενάρια (όπως π.χ. η πληρωμή μόνο τόκων για 5 χρόνια για τους δανειολήπτες με οικονομικά προβλήματα ) σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ένα γενικό «κραχ» στην τραπεζική αγορά, λόγω αδυναμίας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν τα δάνεια. Δεν επιθυμούν επίσης μια υπερσυσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια, τα οποία δεν θα μπορούν να τα διαθέσουν.
Οι όποιες λύσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΕΘΝΟΣ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.