Εντάξει, αν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, όλα καλά. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα επιδείξει εμπράκτως την πολυσυζητημένη αλληλεγγύη της προς τα φτωχότερα παιδιά της, ενώ ταυτόχρονα θα ληφθούν και ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης, προκειμένου οι ανήμπορες οικονομικά χώρες-μέλη της ευρωζώνης να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ξανά.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η χώρα μας εγκαταλείψει το ευρώ; Για ακόμη μία φορά χθες, ο ξένος Τύπος, αλλά και διεθνείς οίκοι, αποπειράθηκαν να υπολογίσουν τη «λυπητερή» που θα κληθεί να πληρώσει η υπόλοιπη Ευρώπη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, ταυτόχρονα και η Γερμανία θα έχανε σοβαρό κομμάτι της ευδαιμονίας της» σχολίαζε χθες ο «Observer», εξηγώντας ότι «αν συρρικνωθεί η ευρωζώνη, η γερμανική αγορά θα γίνει πιο φτωχή, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές, ενώ την ίδια στιγμή και οι εξαγωγές της θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς τα προϊόντα της θα γίνουν αυτόματα πιο ακριβά» από ότι σήμερα.
Την ίδια στιγμή, η Nomura International, σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Μαΐου 2012, υπολόγισε στα 303,2 δισ. ευρώ το άμεσο κόστος από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ οι αναλυτές της σημείωναν ότι η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι χώρες εκείνες που εμφανίζονται πιο εκτεθειμένες από κάθε άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης σε μια τέτοια εξέλιξη.
Το τέλος του ευρώ θα ήταν πολύ δαπανηρό και θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή εταιρία αεροναυπηγικής EADS, προειδοποίησε μέσω συνέντευξής του στην «DieWelt» και ο εκτελεστικός διευθυντής της Λουί Γκαλουά, ο οποίος σχολίασε ότι μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα «θα είχε σε κάθε περίπτωση αυξημένο κόστος».
Οι πιθανότητες πάντως για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη κατά το επόμενο 12μηνο είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πιστεύουν οι αγορές, όπως ανέφερε και έκθεση της CreditSuisse, διαφωνώντας ουσιαστικά με την κατά 50% πιθανότητα που δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς σήμερα.
Πληροφορίες πάντως ανέφεραν χθες ότι το σχέδιο με το οποίο θα απαντήσουν στο ενδεχόμενο να καταγγείλει μονομερώς η Ελλάδα το Μνημόνιο, αμέσως μετά τις εκλογές, έχει ήδη εκπονηθεί σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – με πρώτη και καλύτερη το Βερολίνο! Αν, λοιπόν, τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν για τους δανειστές, το σχέδιο αυτό προβλέπει τη διακοπή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.
Διαδικασία που όμως δεν θα επωμιστούν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., που με την ψήφο τους επικύρωσαν τη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για τη βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά διαδικασία που θα επιβαρύνει τα κατά τόπους Κοινοβούλια, που εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσουν το κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού.
Τέλος, για ακόμη μία φορά, η Γερμανία έδειξε τις προθέσεις της. Αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος δήλωσε ότι η υπομονή απέναντι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εξαντλείται και ότι το Βερολίνο «δεν προτίθεται να ρίξει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».
Dimokratianews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.