Στέλιος Κράλογλου
Το ταμείο θα είναι μείον κατά 1 δισ. ευρώ στα τέλη του Ιουνίου, σύμφωνα με όσα εκτιμά τώρα ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε μια επιστολή εκφοβισμού για το μέλλον της οικονομίας, η οποία είχε αποδέκτη των
Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι η επιστολή που παρουσίασε ο Κ. Παπούλιας στους αρχηγούς των κομμάτων κατά τη διάρκεια των επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Ο κ. Παπαδήμος, ως γνωστόν, εισηγήθηκε να πληρωθούν τα «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 436.000.000 ευρώ των κερδοσκόπων μετά την 6η Μαΐου. Μετά τις εκλογές ξαφνικά εμφανίστηκε να ανησυχεί για την πορεία των εσόδων και των τραπεζικών καταθέσεων και σε μια ολοφάνερη προσπάθεια να αποσείσει τις δικές του τεράστιες ευθύνες πετάει το μπαλάκι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου.
Στο σημείωμα εκείνο αναφέρει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί έως τις 20 Ιουνίου, ενώ στο ίδιο διάστημα υπάρχει άμεση ανάγκη για πληρωμές 1 δισ. ευρώ! Οι πληρωμές αυτές -συνεχίζει- μπορούν να καλυφθούν μόνο με το υπόλοιπο ποσό της δεύτερης δόσης που παρακρατήθηκε από την τρόικα. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ο κ. Παπαδήμος που ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την 6η Μαΐου υπέγραψε την απόφαση για να πληρωθεί στο ακέραιο το περίφημο ομόλογο των 436.000.000 ευρώ στους ξένους κερδοσκόπους, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη περιορισμένη ρευστότητα που διέθεταν τότε τα κρατικά ταμεία.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται αποκλειστικά στην ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου από 3,8 δισ. ευρώ που ήταν στις 11 Μαΐου αναμένεται ότι θα περιοριστούν σταδιακά στα 700.000.000 ευρώ στις 18 Ιουνίου, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που δημιουργούν οι ανάγκες επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και οι εκλογές.
Σημειώνεται ότι ο Μάιος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που το κράτος εμφανίζει δραματική μείωση των εσόδων του (30%) και αποδίδεται τόσο στην προεκλογική περίοδο, όπου καταγράφεται ιστορικά χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όσο και στην αυξανόμενη ύφεση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) στην πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.
Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για την κάλυψη των αναγκών. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και με δανεισμό μέσω έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.
Όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, κίνδυνος στάσης πληρωμών στο εξωτερικό δεν υπάρχει. Το επόμενο ομόλογο ύψους 3,1 δισ. ευρώ λήγει στις 20 Αυγούστου και θα πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο, καθώς ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Dimokratianews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.