Απίστευτο και όμως ελληνικό και συνάμα τραπεζικό.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η συνολική στήριξη πάσης φύσεως της Τρόικα προς την Ελλάδα φθάνει τα 370 δις ευρώ όσο δηλαδή και το συνολικό χρέος της χώρας. Όμως το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ενώ τα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα φθάνουν τα 190 δις ευρώ, η στήριξη των τραπεζών μέχρι τώρα έχει κοστίσει 182 δις ευρώ.
Δηλαδή όσα χρήματα θα λάβει η Ελλάδα για να καλύψει χρέος και ανάγκες προϋπολογισμού άλλα τόσα κεφάλαια έχουν στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες αποδεικνύοντας το προφανές ότι χωρίς την Τρόικα οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει.
Η απλουστευμένη άποψη ότι η Τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο από μνημόνιο δεν ευσταθή. Προφανώς τα μνημόνια είναι και τα πιο επώδυνα γιατί αφορούν αυτά που πρέπει η Ελλάδα να πράξει ως αντιστάθμισμα στα 270 δις στήριξης που έχει λάβει.
Δυστυχώς το κύριο βάρος πέφτει στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις και έτσι εξηγείται το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.
Όμως μια ενδιαφέρουσα πτυχή που καταγράφεται πλέον ως μια νέα πραγματικότητα είναι ότι ενώ η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν τραπεζική, εξελίχθηκε σε τραπεζική.
Εντυπωσιάζει ότι τα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα πλην τραπεζών φθάνουν τα 190 δις ευρώ ενώ η πάσης φύσεως στήριξη της Τρόικα προς τις τράπεζες επίσης φθάνει τα 182 δις ευρώ.
Αποτελεί αξιοπερίεργη εξέλιξη πως ενώ η κρίση ξεκίνησε ως κρίση χρέους μετεξελίχθηκε σε τραπεζική και μαζί έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα 370 δις ευρώ.
Είναι η μεγαλύτερη στήριξη που δόθηκε ποτέ ως χώρα και έτσι ίσως να εξηγείται η σκληρότητα των μέτρων που ζητάει η Τρόικα.
Μας δάνεισαν 370 δις και θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.
Η στήριξη προς τις τράπεζες είναι ιστορικών διαστάσεων.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι μέτοχοι των τραπεζών και οι θεσμικοί δεν είχαν δώσει πάνω από 80-90 δις ευρώ σε κεφάλαια και ρευστότητα.
Σε 20 χρόνια 80-90 δις και μόλις σε 1,5 χρόνο 182 δις ευρώ.
Πως προκύπτουν τα 182 δις ευρώ;
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο με τον νόμο Αλογοσκούφη ήταν η πρώτη μεγάλη και ουσιαστική στήριξη των τραπεζών και ακολούθησαν άλλα 3 πακέτα στήριξης από το κράτος ύψους 4,4 δις ευρώ σε κεφάλαια μέσω προνομιούχων και κοντά στα 95 δις σε παροχή εγγυήσεων.
Η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει μέχρι τώρα με 73 δις ευρώ τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της παροχής ρευστότητας.
Επίσης η ΤτΕ μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA έχει χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με 65 δις.
Το ELA ουσιαστικά είναι target2 δηλαδή ευρωσύστημα δηλαδή η ΕΚΤ.
Η Τρόικα αποφάσισε επίσης να χρηματοδοτήσει με έως 50 δις μάλλον θα περιοριστούν στα 40 δις ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Όλα αυτά και αποτιμώντας την σχέση εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου με την ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες, προκύπτει ότι σε κεφάλαια και ρευστότητα έλαβαν ή θα λάβουν προσεχώς συνολικά 182 δις ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το ελληνικό κράτος θα λάβει σε δάνεια εκτός τραπεζών 190 δις και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ή θα λάβουν συνολικά 182 δις ευρώ σε κεφάλαια και κυρίως ρευστότητα.
Η κρίση δεν περιορίζεται στο χρέος, τα κεφάλαια και η ρευστότητα αποδεικνύουν ότι είναι και κρίση τραπεζική.
Αυτό δείχνουν τα κεφάλαια και η ρευστότητα που έχουν χορηγηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Όμως χωρίς τα 182 δις ευρώ, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει, καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
Οι καταθέσεις θα είχαν σχεδόν χαθεί λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών και βεβαίως αν συνυπολογιστεί ότι ένα μεγάλο μέρος των δανείων θα χανόταν η ζημία για τον κλάδο θα είχε βιβλικές διαστάσεις.
Το μνημόνιο έχει αποτύχει είναι ξεκάθαρο αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει 370 δις ευρώ και τα θέλουν πίσω. Οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας είναι για 370 δις ευρώ λοιπόν;
Να ληφθεί υπόψη ότι η πολιτική εξουσία της Τσεχίας πρόσφατα δήλωσε πως είναι δυνατό να ζητάμε από τον Τσέχο συνταξιούχο να χρηματοδοτήσει τον Έλληνα συνταξιούχο που παίρνει 600-700 ευρώ σύνταξη ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Γερμανού Σουλτς πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβούλιο ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι στο Άαχεν έκλεισε η ζημιογόνος εθνική βιβλιοθήκη παρά τις διαμαρτυρίες του δημάρχου της πόλης ο οποίος με καυστικό τρόπο είχε δηλώσει, πληρώνεται τους Έλληνες και αφήνετε μια βιβλιοθήκη να κλείσει;
Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι από τα 370 δις μόνο ελαχιστότατα φθάνουν στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία για τον λόγο αυτό υπάρχει καθολική αποδοκιμασία του μνημονίου 1 και 2.
Οι πολιτικοί διαχειριστές της χώρας αυτής μάλλον δεν έχουν κάνει για πολλοστή φορά καλά την δουλειά τους.
Οι ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν αυτή τη κρίση και περισσότερο οι Έλληνες πολίτες.
Bankingnews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.