Τι αναφέρει η Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της. Ποιους κατονομάζει ως υπεύθυνους για την οικονομική καταστροφή

Παρά την κινδυνολογία και την καταστροφολογία των ημερών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η AlphaBank τοποθετείται αισιόδοξα στην ανάλυση της, επισημαίνοντας ότι “η κρίση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη περιορισμένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας”.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την έκθεση, είναι αποτέλεσμα “της δημοσιονομικής εκτροπής, των γενικευμένων παροχών και, κυρίως, της αδυναμίας έγκαιρης εκλογικεύσεως του ασφαλιστικού συστήματος”.

Στην ανάλυση γίνεται λόγος και για κακή διαχείριση της οικονομικής κατάστασης και της δημοσιονομικής προσαρμογής από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Δεν διστάζει να καταλογίσει ευθύνες και αστοχίες σε όσους σχεδίασαν τα προγράμματα σταθεροποίησης της χώρας, προεξάρχουσας φυσικά της τρόικας. “Οι Αρχές και ιδιαιτέρως η τρόικα”, ενεργώντας σε αρκετές περιπτώσεις με καθυστερήσεις, “υπονόμευσαν το οικονομικό κλίμα, οδήγησαν σε διατάραξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών διεθνώς, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και τις αρνητικές προσδοκίες των εγχώριων οικονομικών μονάδων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κινήσεις πανικού τροφοδοτώντας και αυξάνοντας περαιτέρω την ύφεση στην οικονομία”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση απαριθμεί τα λάθη που έγιναν την κρίσιμη τριετία στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, όπως το αρχικό φορολογικό νομοσχέδιο που στέρησε έσοδα, αλλά και από την τρόικα, όπως ο συνυπολογισμός στο δημόσιο χρέος του ποσού των 40 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή το ποσό που αντιστοιχούσε σε ομόλογα του ΕΤΧΣ. Η πρακτική αυτή που αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε. ως λανθασμένη οδήγησε στην εκτίναξη του χρέους κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες, πυροδοτώντας ισχυρισμούς για αφερεγγυότητα της Ελλάδας και αδυναμία να πληρώσει τα χρέη της.

Αναμένεται ανάπτυξη για την περίοδο 2014-2030

Η Τράπεζα εκτιμά ότι “με τη δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη πραγματοποιείται και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, οι δυνατότητες αυτές αυξάνονται σημαντικά”.

“Για το λόγο αυτό στην περίοδο 2014-2030 θα πρέπει να αναμένονται εξαιρετικά υψηλοί ρυθμοί αυξήσεως της παραγωγικότητας της εργασίας και της απασχολήσεως στην Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλότεροι από αυτούς που σημειώθηκαν στην περίοδο 1996-2011”, προσθέτει.

Το νέο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank εστιάζει στο Μνημόνιο και περιλαμβάνει δύο άρθρα.

Στο πρώτο άρθρο, με τίτλο “Το Μνημόνιο και η Διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας: Αστοχίες Σχεδιασμού και Εφαρμογής”, γίνεται μία εκτενής ανάλυση της προσπάθειας διάσωσης και ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας από τον Μάιο του 2010 και το πρώτο Μνημόνιο μέχρι το PSI και PSI Plus.

Η ανάλυση επικεντρώνεται στους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις ώστε να γίνουν κατανοητά οι δυνατότητες και τα όρια της προσαρμογής και οι συντελεστές επιτυχίας ή αποτυχίας του Προγράμματος.

Στο δεύτερο άρθρο, με τίτλο “Η Διαχείριση Κρίσεων στην Ευρωζώνη: Η Ελληνική Περίπτωση”, με αφορμή την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, επιχειρείται μία ανάλυση του συστήματος διαχειρίσεως κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι η Ευρωζώνη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μία κρίση όπως η κρίση δημοσίου χρέους στην Ελλάδα.

Επιχειρήθηκε προσέγγιση με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσεως σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη βρίσκει σιγά-σιγά τον δρόμο της και, ίσως, η κρίση να αποτελέσει τον καταλύτη για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

news247

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.