Για την αντιμετώπιση των εκροών καταθέσεων, την αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου, την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων προς το εξωτερικό και τον περιορισμό της μείωσης του χαρτοφυλακίου των δανείων προς επιχειρήσεις νοικοκυριά, χρησιμοποιήθηκε η ρευστότητα που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το Ευρωσύστημα την τελευταία τριετία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank,πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 125 δισ. ευρώ, η άντληση των οποίων κατέστη δυνατή με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων και άλλων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, χωρίς καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και με ετήσιο όφελος για το δημόσιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η ένεση ρευστότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η τράπεζα, έχει χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την κάλυψη των ακόλουθων αναγκών:

– Εκροή τραπεζικών καταθέσεων μεγαλύτερη των 75 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία.

– Περί τα 43 δισ. και 15 δισ. ευρώ αντίστοιχα, για την αγορά νέων ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και τη χρηματοδότηση υφιστάμενων θέσεων σε ελληνικά ομόλογα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

– Αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων εξωτερικού (wholesalefunding) λόγω μη δυνατότητας ανανέωσης του δανεισμού.

– Διατήρηση του χαρτοφυλακίου δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας

Η Eurobank στην ίδια ανάλυση τονίζει ότι μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (και ιδιαίτερα μετά τη σοβαρή επιδείνωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας στα τέλη του 2009), οι εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν αποσύρει περί το 30% των καταθέσεών τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η μεγάλη αυτή εκροή έλαβε χώρα με σκοπό την κάλυψη τρεχουσών αναγκών λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων, καθώς επίσης και λόγω των εντεινόμενων φόβων για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.

Σημειώνεται ότι η συνολική εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σε αυτή συνυπολογιστεί και η απόσυρση καταθέσεων από κατοίκους του εξωτερικού.

«Για την αντιμετώπιση της μεγάλης εκροής καταθέσεων, τη χρηματοδότηση των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και

έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καθώς και την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεών τους στο εξωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν την εξάρτησή τους από τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας του Ευρωσυστήματος, παρά τις συνεχείς πιέσεις για σημαντική μείωση της εξάρτησης αυτής» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Ωστόσο, επισημαίνει η Eurobank, οι ελληνικές τράπεζες δε μείωσαν σημαντικά το συνολικό ύψος των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, διατηρώντας τα κοντά στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2009.

Η εξέλιξη αυτή απέτρεψε την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη επώδυνης ύφεσης.

Tovima

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.