Σαμποτάζ επένδυσης στην Ελλάδα από το γερμανικό Δημόσιο καταγγέλλει Έλληνας ομογενής στο Έσσεν. Ο Θεόδωρος Σαρτόρος δηλώνει θύμα πλεκτάνης της γερμανικής εφορίας, η οποία τον ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, όπως υποστηρίζει στερώντας από τη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας τη λειτουργία εργοστασιακής μονάδας υδραυλικών διαφορικών.

Συνταξιούχος από το 2006, ο κ. Σαρτόρος δηλώνει εξαντλημένος οικονομικά και αποθαρρυμένος ψυχολογικά. Μηχανολόγος μηχανικός, με διδακτορικό και μεγάλο αριθμό ευρεσιτεχνιών, ζει στη Γερμανία από 42 χρόνια. Σχεδιάζοντας την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1982 κίνησε τη διαδικασία για την κατασκευή εργοστασιακής μονάδας στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας. Παρατηρώντας την εξέλιξη των πρωτοβουλιών του, η γερμανική εφορία του πρότεινε να αποσύρει την επένδυση από την Ελλάδα και να την υλοποιήσει στη Γερμανία, ώστε να του αναγνωρίσει και τις αποσβέσεις.

Εκείνος επέμεινε στην κατασκευή του εργοστασίου στην Πάτρα, η οποία σημειώθηκε το 1984. Ενθουσιασμένος ο κ. Σαρτόρος είχε συνάψει επαφές με πελάτες στην Ελλάδα. Την επένδυση, ύψους 1 εκατ. 300 χιλ. μάρκων εκείνη την εποχή, θα πριμοδοτούσε και ο αναπτυξιακός νόμος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το 1986. Ωστόσο, μεσολάβησε η παρέμβαση του γερμανικού Δημοσίου μέσω της εφορίας, η οποία προέβη σε αλλεπάλληλους ελέγχους και κατηγόρησε τον Έλληνα επιχειρηματία για φοροδιαφυγή.

«Αφού αρνήθηκα να δημιουργήσω το εργοστάσιο στη Γερμανία, μου διπλασίασαν και τριπλασίασαν τα εισοδήματα, απορρίπτοντας όλες τις φορολογικές δηλώσεις μου. Προσέφυγα στη φορολογικό δικαστήριο, με 20 αγωγές σε βάρος της γερμανικής εφορίας. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία δικαιώθηκα για να μου ορίσουν επιστροφή μέρους των κατασχεθέντων που είχαν προηγηθεί (ύψους 264.500 μάρκων, καθώς δεν αποπλήρωνα τα υποτιθέμενα πρόστιμα). Κατασχέσεις υλοποίησαν και στην πρώην Γερμανίδα σύζυγό μου, με την οποία παρεμπιπτόντως χώρισα λόγω των προβλημάτων τα οποία προκάλεσε στη ζωή μου η απάτη της γερμανικής εφορίας».

Η επιστροφή μέρους των κατασχεθέντων προς τον κ. Σαρτόρο άρχισε το 2000. Το 1999 ο ίδιος προσέφυγε στο πολιτικό δικαστήριο διεκδικώντας αποζημιώσεις. Όπως διατείνεται, εκεί η υπόθεση «κόλλησε» επί χρόνια. «Μπλόκαραν την υπόθεση στήνοντας σε βάρος μου 162 νομικές παγίδες. Μάλιστα, το 2004 με ανάγκασαν να πληρώνω σε μηνιαίες δόσεις τα δικαστικά έξοδα, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα», αναφέρει ο κ. Σαρτόρος.

Ο φάκελος του Έλληνα -πλέον- συνταξιούχου βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο μεταξύ, το εργοστάσιο στην Πάτρα παραμένει αναξιοποίητο: «Το γερμανικό Δημόσιο μπλόκαρε μέσω εκβιασμών μία επένδυση η οποία θα είχε συνδράμει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αισθάνομαι ιδιαίτερα αγανακτισμένος, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία, κατά την οποία η Γερμανία ‘κουνάει το δάκτυλο’ στη χώρα μου».

Αναδημοσίευση από tvxs.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.