Η νέα αύξηση του ισπανικού κόστους δανεισμού ανέκοψε την άνοδο χρηματιστηρίων και ευρώ
Μόλις λίγες ώρες διήρκεσε το ανοδικό ράλι των αγορών με αφορμή το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καθώς η εκτόξευση του ισπανικού κόστος δανεισμού πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7% επανέφερε την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Αντίστοιχα, προσωρινό αποδείχθηκε και το ράλι της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, η οποία υποχωρούσε στα 1,255 δολάρια, έχοντας ανέλθει λίγο νωρίτερα έως το υψηλό μήνα των 1,2747 δολαρίων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε το ευρώ «πολύ ισχυρό», αφήνοντας έτσι αιχμές για περαιτέρω πιέσεις στην ισοτιμία. «Δεν αποτελεί μεν πρόβλημα, απλώς νομίζω ότι πολλοί στην Ευρώπη θα το επιθυμούσαν κάπως ασθενέστερο».
Οι πιέσεις στις αποδόσεις των ισπανικών αλλά και των ιταλικών ομολόγων, καθώς και στην ισοτιμία του ευρώ, εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με αφορμή τη φημολογία που αναπτύχθηκε για επικείμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας.
Η απόδοση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων ανήλθε για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στο ευρώ πάνω από το 7%, επίπεδο που έχει ήδη αναγκάσει Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία να προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης. Συγκεκριμένα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού έφτασε έως και το 7,156%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου, φτάνοντας έως το 6,051%. Καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση των αποδόσεων είχε η άνοδος των επισφαλών δανείων τον Απρίλιο στην Ισπανία σε υψηλό 18 ετών.
Τα επισφαλή δάνεια σε σχέση με το συνολικό επίπεδο δανεισμού των ισπανικών τραπεζών έφτασαν στο 8,72%, έναντι του 8,37% του Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
«Η Ισπανία επανήλθε στο προσκήνιο», σημειώνει ο αναλυτής της DZ Bank Κρίστιαν Ράιχερτερ. «Η αγορά ανησυχεί για τα επισφαλή δάνεια που έχουν στην κατοχή τους οι ισπανικές τράπεζες, γεγονός που ασκεί πιέσεις στα ομόλογα. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει λυθεί και αναμένουμε να συνεχιστεί η ισχυρή στήριξη στα γερμανικά ομόλογα».
Πάντως, χθες, ο Μπιλ Γκρος, ένας εκ των συνιδρυτών της Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, τόνισε ότι ακόμα και η Γερμανία αποτελεί, κατά την άποψή του, πιστωτικό κίνδυνο, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα μία όχι και τόσο ελκυστική αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκούιντος, τόνισε ότι «η τιμωρία που γνωρίζουμε από τις αγορές ομολόγων δεν αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες ή τη δυναμική της ισπανικής οικονομίας». «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και με αυτές που θα ακολουθήσουν, μαζί με την κίνηση για μια ενοποιημένη Ευρώπη, η κατάσταση θα διορθωθεί», τόνισε.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε χθεσινές του δηλώσεις και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας πως το πακέτο διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου θα καταφέρει να αποτρέψει μια μετάδοση της κρίσης. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, ανέφερε από τη Βιέννη ότι το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών θα περιλαμβάνει όρους που «ενδεχομένως να μην αφορούν αποκλειστικά τις τράπεζες».
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, επισήμανε χθες ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται κάποιο πλήρες σχέδιο διάσωσης, πέρα από το δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, καθώς, όπως υποστήριξε, «οι πόρτες των αγορών είναι ανοικτές και θα παραμείνουν» ανοικτές για τη χώρα.
«Ειλικρινά δεν το περιμένω και δεν το πιστεύω», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμούνια σε ερώτηση που του έγινε από το τηλεοπτικό δίκτυο TV3 για το ενδεχόμενο ευρύτερου σχεδίου για τη διάσωση της Ισπανίας. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η Ισπανία πρέπει να πληρώσει «υψηλό κόστος» για τη χρηματοδότησή της, «πιο αυξημένο από αυτό που θα επιθυμούσαμε». «Όμως, υπάρχει επαρκής ζήτηση για κάθε έκδοση ομολόγων», συμπλήρωσε ο κ. Αλμούνια.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας θα εκδώσει σήμερα ομόλογα 12 και 18 μηνών αξίας ενώ την Πέμπτη θα δημοπρατήσει ομόλογα που λήγουν τα 2014, 2015 και 2017.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού, Κ. Μοντόρο, απηύθυνε εκ νέου χθες έκκληση στην ΕΚΤ για «ισχυρή απάντηση στις αγορές, που προσπαθούν να εκτροχιάσουν το εγχείρημα του ευρώ».
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα για 14η συναπτή εβδομάδα.
Reuters, Bloomberg
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.