Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι ιατροί οι οποίοι έχουν συμβληθεί με το γερμανικό ΕΣΥ δεν μπορούν να υπάγονται στο δικαιικό πλαίσιο που διέπει τη συμπεριφορά των δημοσίων λειτουργών σε ότι αφορά τη σχέση τους με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να διωχθούν από το δικαστικό σύστημα εάν συνταγογραφούν φάρμακα εταιριών που τους προσφέρουν διάφορες χάρες και δώρα.
Σε μία από τις υποθέσεις τις οποίες αφορά η υπόθεση, ένας γιατρός έλαβε 10.000 ευρώ ως αμοιβές για διαλέξεις που δεν έκανε ποτέ με αντάλλαγμα να συνταγογραφεί ένα συγκεκριμένο σκεύασμα. Στον ιατρό και στον εμπορικό αντιπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά ο εμπορικός αντιπρόσωπος άσκησε έφεση.
«Με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς δεν μπορούν να είναι εντελώς βέβαιοι ότι μια συνταγή έχει αμιγώς ιατρικά κριτήρια ή εάν επηρεάζεται από τη στρατηγική πωλήσεων μιας φαρμακευτικής εταιρίας», επισήμανε η ένωση ασφαλιστικών φορέων GKV, επικρίνοντας την απόφαση.
Οι κατηγορίες σε βάρος Γερμανών ιατρών περί διαφθοράς αντιμετωπίζονται με βάση τον κώδικα δεοντολογίας τους. Ωστόσο τα μέτρα που προβλέπει είναι μακράν επιεικέστερα από ότι προβλέπει ο νόμος.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε το δικαστήριο, λέγοντας ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί δεν είναι εκπρόσωποι των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων, αλλά εργάζονται με μια σχέση μερικής απασχόλησης γι’ αυτά.
Μια απόφαση περί του αντιθέτου θα ήταν παραπλανητική, είπε, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε το status quo της αυτοαπασχόλησης».
Ο πρόεδρος της γερμανικής ιατρικής ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι καλωσόρισε την απόφαση, δηλώνοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το γερμανικό ΕΣΥ δεν είναι ούτε υπάλληλοι ούτε λειτουργοί κάποιου δημόσιου οργανισμού.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαφθορά στο σύστημα υγείας της Γερμανίας είναι εκτεταμένη, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να ενθαρρύνουν συνεχώς τους γιατρούς να συνταγογραφούν ακριβά σκευάσματα αντί για γενόσημα.
Οι φορείς υποχρεωτικής ασφάλισης στη Γερμανία, οι οποίοι προσφέρουν κάλυψη για την περίθαλψη των εννέα στους δέκα πολίτες στη χώρα, ξόδεψαν τουλάχιστον 30,2 δισ. ευρώ για φάρμακα το 2011.
Defencenet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.