«Πολιτική μπλόφα» χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, περί συγκρότησης μιας διαπραγματευτικής ομάδας με τη συμμετοχή των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και του Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Το κλίμα στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα επικριτικό, τόσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και για τον κ. Κουβέλη, καθώς υποστηρίζουν ότι «η όλη συζήτηση έχει έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και όχι πολιτικά».

Από την στιγμή που η υπό συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, έχει και την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί, τονίζουν.

Από την άποψη αυτή, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι συνεχείς προτάσεις του κ. Βενιζέλου δεν έχουν τόσο σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά με τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ σε ότι αφορά στον κ. Κουβέλη.

Υπενθυμίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας για αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Για αυτή την εθνική ομάδα είχε κάνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους και προς εκείνους που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, για τη μορφή της αντιπολίτευσης που θα κάνει, για τα οργανωτικά ζητήματα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε χθες και θα συνεχιστεί αύριο. Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση, το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.

Πάντως, στην πρώτη συνεδρίαση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο που από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει τις δυνάμεις του, για τον τρόπο που θα τις καθοδηγήσει, για το ποιες θα είναι οι νέες δομές του κόμματος και φυσικά για το πως θα ενιαιοποιηθούν οι θέσεις και οι απόψεις, έτσι ώστε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη ως ένα συμπαγές κόμμα, με ενιαία φωνή και οργάνωση.

Πρώτα απ΄ όλα ο προβληματισμός αναπτύσσεται γύρω από τα αίτια που οδήγησαν στη δεύτερη θέση, ενώ ο στόχος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Απόψεις διατυπώνονται πολλές, κοινός παρανομαστής όμως είναι ότι σε ένα τμήμα των μεσαίων στρωμάτων και της επαρχίας υπήρξε παραταξιακού τύπου συσπείρωση και δευτερευόντως κυριάρχησε ο φόβος για έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριζαν οι πολιτικοί αντίπαλοι.

Κορυφαίες κομματικές πηγές σημειώνουν ότι την περίοδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος και, εάν χρειαστεί, θα προσφέρει την πολιτική του στήριξη σε πολιτικές που θα είναι επ΄ ωφελεία των αδύνατων, κοινωνικά και οικονομικά.

Από τη Σύνοδο Κορυφής και μετά, και με βάση τα αποτελέσματα, θα εκδηλωθεί η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αφού μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί ως ένα σημαντικό βαθμό και οι εσωκομματικές αναλύσεις.

Iefimerida

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.