Αν οι κυβερνήσεις υποχρεώσουν τις τράπεζες να λαμβάνουν λιγότερα ρίσκα, ο συνεχιζόμενος φαύλος κύκλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους μπορεί να σπάσει, υποστήριξε σήμερα από την Βασιλεία η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην ετήσια έκθεσή της.

Για το σκοπό αυτό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να εφαρμόσουν τους αυστηρότερους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ που ορίζει υψηλότερα διαθέσιμα κεφάλαια για τις τράπεζες, σημειώνει η BIS, μέλη της οποίας είναι οι Κεντρικές Τράπεζες όλου του κόσμου.

Κατά συνέπεια, οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν επιχειρηματικά μοντέλα λιγότερο ριψοκίνδυνα και περισσότερο βιώσιμα, τα οποία να εξυπηρετούν πιο ξεκάθαρα το δημόσιο συμφέρον, προστίθεται στην έκθεση.

Μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman το 2008 οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν στον κανονισμό της Βασιλείας ΙΙΙ προκειμένου μέχρι το 2013 να προωθήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση ενός οικονομικού σοκ ώστε να είναι έτοιμες για τυχόν νέες κρίσεις.

Η BIS εξέφρασε την άποψη ότι οι τράπεζες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περάσουν στον έλεγχο μιας κεντρικής αρχής και να υπακούν σε κοινούς κανόνες, για να επιλυθούν η κρίση χρέους και η νομισματική κρίση. “Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες”, σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες να μην βασίζονται μόνο σε πολιτικές μηδενικού επιτοκίου και σε ενέσεις ρευστότητας για να λύσουν όλα τα προβλήματα. Αντιθέτως, τις κάλεσε να προχωρήσουν στη μείωση του χρέους και σε διαρθρωτικές προσαρμογές.

Ethnos

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.