Όλοι αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για το διερευνώμενο κακούργημα της απιστίας με γραπτά υπομνήματα.
Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο αποστολής κλήσεων σε υπόπτους για την συγκεκριμένη υπόθεση Από το γραφείο του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν τους επόμενους μήνες στελέχη και άλλων τραπεζών που δανειοδότησαν τα δυο κόμματα.
Η έρευνα έχει ξεκινήσει κατόπιν παρέμβασης του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να ελάμβαναν τα κόμματα από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνάται αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς όπως είχε καταγγελθεί τα δάνεια αυτά είναι επισφαλή, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις.
Στο θέμα των δανειοδοτήσεων των κομμάτων είχε αναφερθεί ο βουλευτής, τότε, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Λ. Αυγενάκης, ο οποίος έχει καταθέσει σχετικά στοιχεία στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά η πλειονότητα των κομμάτων, προκειμένου να λάβουν τα δάνεια, θέτουν ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις, που θα ληφθούν μελλοντικά.
Από στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προέκυπτε ότι το 2010 ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατομμύρια ευρώ δίνοντας σαν υποθήκη την κρατική επιχορήγηση του 2016.
Για τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ο κ. Αυγενάκης είχε υποστήριξε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ότι «μεγαλύτερος οφειλέτης σήμερα είναι η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά, με χρέη της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα 105 εκατομμύρια ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 15 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, που χρωστά 114 εκατ. ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα σχεδόν 97 εκατομμύρια, στη Marfin Εγνατία 10 εκατομμύρια, στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια.
Σε αυτές προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής, που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Protothema
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.