Διχασμένη και σε κλίμα καχυποψίας οδεύει προς την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις ένα 24ωρο πριν καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 29 Ιουνίου, στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η Σύνοδος των «17» της ευρωζώνης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με το Βερολίνο από τη μια να σκληραίνει τη στάση του και να επιμένει στην μη έκδοση ευρωομολόγου, ενώ από την άλλη το «Γαλλλοιταλικό» μπλοκ, δείχνει διατεθειμένο να τραβήξει τη σύγκρουση με την καγκελαρία στα άκρα ζητώντας στήριξη των ασθενέστερων χωρών.
Μέρκελ – Ολάντ: Περισσότερη Ευρώπη
Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα κλίμα συναίνεσης δηλώνοντας πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν «περισσότερη Ευρώπη».
«Θέλουμε και οι δύο να βαθύνουμε την οικονομική, νομισματική και στο μέλλον και την πολιτική ένωση, ώστε να επιτύχουμε ενοποίηση και αλληλεγγύη» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση και όσο το δυνατόν περισσότερη αλληλεγγύη, υπογράμμισε ο κ. Ολάντ.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια “πολύ σοβαρή κατάσταση” δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.
Στα «δύο» οι Ευρώπη
Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι τεταμένες, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν νοείται να αποφασισθεί «συλλογική ανάληψη χρέους στην Ευρώπη», ευρωομόλογο δηλαδή, «όσο … ζει».
Η απάντηση στην Άνγκελα Μέρκελ ήρθε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι που τόνισε πως ο ίδιος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο την Πέμπτη και δεν προτίθεται να φύγει από εκεί αν προηγουμένως δεν βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή λύση»!
Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μόντι είχε διαμηνύσει ότι η Ευρώπη έχει μόνο 10 μέρες για να σώσει το ευρώ.
Κύκλοι των βρυξελλών εκφράζουν φόβους ότι τελικά ο πήχης της Συνόδου Κορυφής θα είναι χαμηλά και τελικά θα δοθεί παράταση για εξεύρεση λύσης.
Αυτό εξάλλου φάνηκε και την Τρίτη όταν Γαλλία και Γερμανία έδειξαν επιφυλακτικές στις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και των ομολόγων του της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Κομισιόν έως του βαθμού της παρέμβασης και του ελέγχου επί των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών.
Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία των «4» κατευθύνεται προς την εκχώρηση του ελέγχου επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών. Οι προτάσεις των «4», λένε πολιτικοί αναλυτές, θέτουν τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας.
Τι θα γίνει με το ελληνικό πρόβλημα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να έχουν κατεβάσει από το κάδρο την Ελλάδα, χωρίς βέβαια να θεωρούν ακόμα πως εκείνη ευθύνεται για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι εταίροι συζητούν το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης μιας άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιουλίου με θέμα τις εξελίξεις στην χώρα μας.
Αυτό θα εξυπηρετούσε από πολλές πλευρές, καθώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που θα συντάξει η Τρόικα. Μέχρι τότε εξάλλου θα έχει αναρρώσει και ο πρωθυπουργός.
Newsbomb
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.