ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Όπως ανέφερε στον «Α» ο δικηγόρος του συλλόγου, Θανάσης Χατζηαθανασίου, η εν λόγω τράπεζα ζητάει την προσημείωση ακινήτου οφειλετών, όταν οι τελευταίοι υποβάλλουν αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού σύμφωνα με το νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι η υποθήκευση του ακινήτου γίνεται ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, ακόμη κι αν το χρέος είναι μόλις 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου, η ενέργεια της υποθήκης από την πλευρά της τράπεζας γίνεται νομίμως, ωστόσο στηρίζεται σε αναχρονιστικό νόμο του 1929, όταν, βέβαια, η ΑΤΕbank ήταν ακόμη εξολοκλήρου κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ωστόσο, το σημείο τριβής για το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος είναι το γεγονός ότι η ενέργεια της προσημείωσης γίνεται μετά από μια απλή απόφαση του εκάστοτε διευθυντή οποιουδήποτε υποκαταστήματος της ATEbank και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, όπως κάνουν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες.
«Αντίκειται στο Σύνταγμα»
Το αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηαθανασίου, με τον τρόπο που γίνεται η ενέργεια της υποθήκης να αντίκειται στη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ΕΣΔΑ), στο άρθρο 4 περί αρχής της ισότητας του Ελληνικού Συντάγματος και στο ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού των τραπεζών.
«Η ενέργεια της υποθήκης από τη συγκεκριμένη τράπεζα είναι αυθαίρετη, καταχρηστική και παράνομη πράξη, διότι υπαγορεύεται από την απληστία της και από την εμπάθεια που έχει απέναντι σε δανειολήπτες. Σκοπός της είναι να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις της, χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση. Αν εξασφάλιζε την τελευταία για την υποθήκευση ακινήτων, θα ήταν απολύτως νόμιμη η Αγροτική Τράπεζα. Όλες οι υπόλοιπες τράπεζες προσφεύγουν πρώτα δικαστικά. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο για μικροοφειλές και μικροδιαφορές να σπεύδει η Αγροτική Τράπεζα και να βάζει βάρος σε ακίνητο με αξία δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ιδίως όταν ο οφειλέτης προσπαθεί να ρυθμίσει το χρέος του», τόνισε ο κ. Χατζηαθανασίου.
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» από την πλευρά της ΑΤΕbank κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Α», τη στιγμή που η συγκεκριμένη τράπεζα σπεύδει άμεσα να υποθηκεύσει ακίνητα Ελλήνων πολιτών – μικρό οφειλετών που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσα από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κάνει τα «στραβά μάτια» απέναντι σε μεγαλόοφειλέτες οι οποίοι χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ελληνικά κόμματα που οφείλουν στην Αγροτική Τράπεζα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Δεν είδαμε να πιέζονται από τη συγκεκριμένη τράπεζα για να τακτοποιήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς, η εν λόγω τράπεζα κυνηγάει μόνο τους μικροοφειλέτες – Έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Περβανάς.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολλές χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, σε περίπτωση που κάποια στιγμή προχωρήσει η εκποίηση της ΑΤΕbank. «Μία πιθανή εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας θα συμπεριλάβει και το ενεργητικό της, δηλαδή τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις της, στο οποίο ανήκει, όμως, σχεδόν το σύνολο της ιδιωτικής αγροτικής περιουσίας που είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕbank. Μοιραία, τότε, πολλοί αγρότες θα αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικά προβλήματα», κατέληξε ο κ. Περβανάς.
Agelioforos
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.