Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και κυρίως η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απ’ ευθείας από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) συνιστά μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κατά 25 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά 50 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το βάρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.  

Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε και τη χορήγηση παράτασης για μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, μπορεί να εγκρίθηκε για την Ισπανία, την Ιταλία και πιθανόν την Ιρλανδία, αλλά δεν είναι αυτονόητη για την Ελλάδα.  

Προϋπόθεση αποτελεί η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και η επίτευξη των στόχων του, κάτι που δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή, όπως αναμένεται να πιστοποιήσει η τρόικα τις επόμενες ημέρες. Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα διεξαχθούν τις προσεχείς εβδομάδες υπό τον φόβο του «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή της χρεοκοπίας, αφού τον Αύγουστο λήγει ένα ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 3,26 δισ. ευρώ.  

Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να το πληρώσει, ενώ πολλά κράτη – μέλη αρνούνται να εκταμιεύσουν νέα δόση, πριν ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου. 

Kathimerini

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.