Ο ψευδομάρτυρας κ. Στουρνάρας

Όπως αναφέραμε σε χθεσινό δημοσίευμα, το Μάιο του 1999 η εφημερίδα “Αθηναϊκή” με εκδότη το Σπ. Καρατζαφέρη αποκάλυψε ότι είχε ήδη συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σημίτη η είσοδος της χώρας στο ευρώ με πολιτικά κριτήρια και με “κλειδωμένη” ισοτιμία 350 δρχ.

Στον εκδότη ασκήθηκε δίωξη μετά από μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων που έθετε σε κίνδυνο το νόμισμα.

Σε εκείνη τη δίκη, μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο πρόεδρος τότε του ΙΟΒΕ, φίλος του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και διαχειριστής των διαπραγματεύσεων για την είσοδό μας στην ΟΝΕ, κ. Γ. Στουρνάρας.

Στην κατάθεσή του είχε πει ο σημερινός υπουργός Οικονομίας: “Το περιεχόμενο τον δημοσιευμάτων δεν ήταν πραγματικό! ‘Ήταν πιπεράτη είδηση και δεν την διασταύρωσαν! Εάν κλείδωνε το ευρώ στις 350δρχ θα σήμαινε υποτίμηση και μείωση εισοδήματος και πληθωρισμό. Δεν ξέρω αν ο κατηγορούμενος είχε αποκλειστικές πληροφορίες. Ήταν αναληθές και διαψεύστηκε άμεσα”.

Παρατήρηση πρώτη: είναι γνωστό ότι τελικά η ισοτιμία με την οποία μπήκαμε στην ΟΝΕ ήταν 340,75 δρχ, κάτι λιγότερο από 350 δρχ. Στην κατάθεσή του σε εκείνη τη δίκη, αρχές του 2001, ο σημερινός υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι η ισοτιμία με την οποία μπήκαμε στο ευρώ σήμανε “υποτίμηση, μείωση εισοδήματος και πληθωρισμό”.

Παρατήρηση δεύτερη: ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, αποδείχτηκε μετά από λίγο καιρό ότι υπέπεσε στο αδίκημα της ψευδομαρτυρίας. Το περιοδικό “Πολιτικά Θέματα” αποκάλυψε έγγραφο-ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Αθηναϊκή” και ήταν σε γνώση του κ. Στουρνάρα. Κι όχι μόνο ήταν σε γνώση του, αλλά έγινε και διαφημιστική καμπάνια για να προβληθεί το έργο του

Στο ντοκουμέντο αυτό έχει τίτλο “Χρονοδιάγραμμα μετάβασης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ”και καταρτίστηκε για να δημοσιευθεί ενώ αναρτήθηκε και στην κρατική ιστοσελίδα www.euro-hellas.gr.

Εκεί αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας που σύρθηκε στα δικαστήρια:

16.3.1998 Η δραχμή εντάχθηκε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών Μ.Σ Ι/1 με κεντρική ισοτιμία 357δρχ προς την ECU

1.1.1999 Γεννιέται το ευρώ και υφίσταται σε λογιστική μορφή. Η δραχμή εντάσσεται στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών Μ.Σ.Ι/2 με κεντρική ισοτιμία έναντι του ευρώ…353,109 δρχ!

Υπενθυμίζουμε, το δημοσίευμα της “Αθηναϊκής” χρονολογείται το Μάϊο του 1999, πέντε μήνες μετά την ένταξη της δραχμής, όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο, με ισοτιμία 353 δρχ.

Δεν το ήξερε ο κ. Στουρνάρας; Φυσικά και το ήξερε, αφού, όπως είπαμε, ήταν ο άνθρωπος που εκ μέρους του ελληνικού κράτους έκανε τις διαπραγματεύσεις!

Spirospero