Θέλουν να γεμίσουν την Ελλάδα με γενόσημα φάρμακα

 

Τα φθηνότερα φάρμακα που παράγονται στην Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες, γνωστά και ως γενόσημα, και όχι στην ΕΕ θα πλημμυρίσουν την ελληνική αγορά, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας με στόχο από τη χρήση τους να μπουν μόλις 500 εκ. ευρώ στο ταμείο της Ελλάδας και να θησαυρίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες. 


Τα «γενόσημα» είναι αμφιβόλου ποιότητας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά στη χρήση τους. Ωστόσο, αυτό δεν πτοεί την ελληνική κυβέρνηση να τα προωθεί στην ελληνική αγορά έναντι των αυθεντικών που παράγονται στις ΗΠΑ, την ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι, εξετάζει να χορηγούνται γενόσημα δωρεάν στους ασφαλισμένους.


Η διαφορά στην τιμή είναι εμφανής: ένα πρωτότυπο σκεύασμα για το έλκος κοστίζει 20 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει σήμερα συμμετοχή 5 ευρώ, ενώ για το αντίστοιχο γενόσημο των 8 ευρώ ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει τίποτα. Ωφελημένο θα είναι και το ταμείο διότι το γενόσημο φάρμακο είναι πιο φθηνό από το πρωτότυπο.


Οι… οικονομολόγοι της υγείας βλέπουν εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα και 15 δισ. ευρώ για την ΕΕ με τη χρήση γενόσημων φαρμάκων. Από έρευνα προκύπτει ότι το 83,2% των Ελλήνων γιατρών αποδέχονται τα γενόσημα ως προς την ποιότητά τους. Ωστόσο,πολλοί επώνυμοι γιατροί έχουν καταγγείλλει δημοσίως ότι τα φάρμακα αυτά είναι λιγότερο ποιοτικά σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα και αυτό σημαίνει ότι ίσως ενέχουν παρενέργειες.


Ουσιαστικά, ασκείται από τις φαρμακοβιομηχανίες πίεση σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χορηγούνται γενόσημα φάρμακα. Πλέον το 60% των φαρμάκων στην υπόλοιπη ΕΕ είναι γενόσημα. Στη χώρα μας η κατανάλωση γενοσήμων είναι κοντά στο 18% και στόχος είναι να ξεπεράσει το 30%.


Ολα στο βωμό του κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν εμπλακεί αρκετές φορές σε σκάνδαλα και για γενόσημα φάρμακα.


Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton