Κι άλλες τράπεζες τα άρπαζαν πέρα από τη Barclays

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ


Εμειναν στα λόγια οι στομφώδεις εξαγγελίες των πολιτικών ηγετών ανά την Ευρώπη ότι θα πολεμήσουν την αισχροκέρδεια και τους κερδοσκόπους των τραπεζών και ιδού τα αποτελέσματα!

 

Η βρετανική τράπεζα Barclays που συγκλονίζεται από τις αναταράξεις του σκανδάλου χειραγώγησης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγοράς χρήματος (Libor) ήταν μόνο μια από τις περιπτώσεις τραπεζών που αισχροκέρδισαν σε βάρος των πελατών τους.


Χτες, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Μαρκ Ειτζις και σήμερα ήταν η σειρά του διευθύνοντος σύμβουλου, Μπομπ Ντάιμοντ, να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ο Ντάιμοντ ήταν ο άνθρωπος ουσιαστικά που επιχείρησε να χειραγωγηθεί από την Barclays το Libor, καθώς και το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο, Euribor, τα οποία διέπουν παράγωγα συμβόλαια αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς και χρησιμοποιούνται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον δανεισμό ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Η χειραγώγηση των επιτοκίων σημαίνει τεράστια κέρδη εύκολα και γρήγορα για την τράπεζα.

 

Αισχροκέρδεια και αλλού

 

Το σκάνδαλο δεν περιορίζεται στην  Barclays αλλά και σε άλλες τράπεζες στη Βρετανία και σχετική έρευνα ήδη διεξάγεται από τις βρετανικές αρχές.

 

Η επικεφαλής ελέγχου της Αρχής Τραπεζικών Υπηρεσιών της Βρετανίας, Τρέισι Μακντέρμοντ, δήλωσε ότι θαακούσετε πολύ περισσότερα για το θέμα σε εύθετο χρόνο. Πάνω από δέκα άλλες τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο στο πλαίσιο της έρευνας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία από τις διωκτικές αρχές κατά του οικονομικού εγκλήματος.

 

Ανάμεσα σε αυτές τις τράπεζες είναι οι Citigroup, HSBC, UBS και η Royal Bank of Scotland.

 

Η Barclays καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 290 εκατ. λιρών στερλινών στις αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αφού έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τα επιτόκια των χορηγήσεων στην διατραπεζική αγορά του Λονδίνου.

Αν προκύψει από την έρευνα ότι την ίδια τακτική ακολουθούσαν και άλλες τράπεζες αναμένεται και σε εκείνες να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.  Είναι μια αρχή τουλάχιστον εναντίον των κερδοσκόπων…


Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton