Κάτω τα χέρια από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Καταζητούνται τα golden boys της Αγροτικής Τράπεζας. Αν ζούσαμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία αυτό θα συνέβαινε, αλλά όχι ζούμε στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας ξεπουλάνε έναντι πινακίου φακής την κερδοφόρα Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χωρίς να λογαριάζουν τους χιλιάδες ανθρώπους που ζούνε από το μεροκάματο στα χωράφια, στις φάμπρικες, στα πρατήρια και στα καταστήματα από την παραγωγή της ελληνικής ζάχαρης.

 

 

Οι ίδιοι άνθρωποι που κορόιδεψαν κατάμουτρα τον ελληνικό λαό, προσφέροντας αβίαστα θαλασσοδάνεια σε υμέτερους, που δάνεισαν ή καλύτερα χάρισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα να μπει με το κεφάλι η ΑΤΕbank στη μαρμίτα των επιχορηγήσεων, αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για τις κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών από αγρότες και εργάτες γης θέλουν τώρα να πουλήσουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για ψίχουλα σε ξένους, ενδεχομένως μάλιστα Γερμανούς, επενδυτές διότι έτσι το θέλει η τρόικα.

Τα golden boys καταστρέψανε τη βιομηχανία ζάχαρης

Η ΕΒΖ μέχρι το 2005 ήταν κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά από εκεί και πέρα άρχισε η κακοδιαχείρισή της με τις διοικήσεις να αλλάζουν ανάλογα με τις κυβερνήσεις που τις διόριζαν και αποτυχημένοι επαγγελματίες γίνονταν ξαφνικά διευθυντάδες σε μια ισχυρή βιομηχανία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι το ένα εργοστάσιο της ΕΒΖ έκλεισε μετά το άλλο και τα χρέη της ΕΒΖ sthn Atebank από το 2006 μέχρι το 2009 έφτασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Τί λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρυσόστομος Γερούκης; Πρέπει να καταλάβετε ότι η Αγροτική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη λόγω μνημονίου να εξυγιανθεί και για να συμβεί αυτό οφείλει να πουλήσει τις θυγατρικές της. Θυγατρικές με προβλήματα όπως η ΣΕΚΑΠ, άλλες σε οριακό σημείο όπως η ΕΛΒΙΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών) και άλλες κερδοφόρες, όπως η Δωδώνη.

Εξυγίανση σημαίνει να βλέπεις ποιος φταίει και να τον απολύεις. Δεν είναι δυνατόν αλκοολικοί που κυκλοφορούν με πούρα στα χέρια και αλληθωρίζουν όποτε βλέπουν νεαρές δημοσιογράφους να είναι υψηλά ιστάμενοι στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος και στις θυγατρικές της. Δεν είναι δυνατόν μποέμ τύποι που ούτε μια λέξη δεν μπορούν να αρθρώσουν στις συνεντεύξεις Τύπου να εκπροσωπούν την ATEbank ή τη Βιομηχανία Ζάχαρης απλά και μόνο διότι είναι κολλητοί του τάδε ή του δείνα αρχικομματολαμόγιου.

Ομως, αντί να πειράξουν τα λαμόγια, τα άλλα λαμόγια (μεγαλύτερα η μικρότερα δεν έχει σημασία) παίρνουν την απόφαση -όπως πάντα- να τινάξουν στον αέρα τη Βιομηχανία Ζάχαρης, να την πουλήσουν φτηνά και πάρουν και αυτοί τη μίζα τους γιατί έτσι γίνεται πάντα και να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαρτώνται οικονομικά από το δίκτυο παραγωγής και πώλησης της ζάχαρης. Αυτός είναι ο άκρατος καπιταλισμός όπου τα μεγάλα κεφάλια των κρατικών εταιριών δεν λογοδοτούν πουθενά και επιπλέον απειλούν και όποιους αρθρώσουν μια φωνή αντίδρασης στο μεγάλο φαγοπότι που κάνουν στην υγειά του κορόιδου του ελληνικού λαού.

Τι θα σημάνει η πώληση της ΕΒΖ;

Χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο από αγρότες μέχρι εργάτες στα εργοστάσια και από έμπορους μέχρι μεταφορείς και κατ’ επέκταση η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα θα επιταχυνθεί.

Στα ερείπια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα θαφτεί το όνειρο χιλιάδων αγροτών και εργατών γης να ριζώσουν στους τόπους καταγωγής τους και να δημιουργήσουν οικογένειες, κάτι που τόσο έχει ανάγκη η γερασμένη χώρα μας.

Οι αγρότες θα αναγκαστούν να πουλάνε ακόμη πιο φτηνά την παραγωγή τους σε ξένες εταιρίες και η εκβιομηχάνιση της γεωργίας της Ελλάδας θα οπισθοδρομήσει κατά δεκαετίες.

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εισάγει πανάκριβα ζάχαρη από πολυεθνικές εταιρίες που ανακοινώνουν δυσθεώρητα κέρδη σε μια περίοδο, όπου η διατροφική κρίση αυξάνεται διότι η εξάπλωση του άκρατου καπιταλισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες προκαλεί κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που λιμοκτονούν.

Αργά θυμήθηκε ο βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, να πιέσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τονίζει στην επερώτησή του ο κ. Οικονόμου «Σήμερα οι Ελληνες αγρότες φαίνεται να επιστρέφουν στην παραγωγή τεύτλων αφού οι αιτήσεις για καλλιέργεια έχουν πολλαπλασιαστεί και από το γεγονός ότι αναμένεται να ενταχθεί η καλλιέργεια τεύτλων σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο συνεπάγεται ενισχύσεις ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τουλάχιστον ανορθολογική την επίμονη προσπάθεια του μεγαλομετόχου της ΕΒΖ να την πουλήσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο, με τον οποίο προσπαθεί να σώσει golden boys αντί να τα κλείσει στη φυλακή για ότι αρπάξανε από τις κρατικές άλλοτε εύρωστες οικονομικά εταιρίες, αντί να ξεπουλά δημόσιες περιουσίες που κανείς δεν της έδωσε το δικαίωμα να το κάνει.

Το σχέδιο πώλησης της ΕΒΖ δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν και έχουν στο πλευρό τους τον ελληνικό λαό και το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος που θα είναι αρωγός σε κάθε αγωνιστική κινητοποίησή τους ενάντια στα golden boys που αφού καταστρέψανε την Ελλάδα θέλουν τώρα να την ξεπουλήσουν. 


Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton