Κυνηγάνε τους φτωχούς αντί για τα κόμματα οι τράπεζες

του Δημήτρη Ουζουνίδη

Τράπεζες και κόμματα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα από την άρνηση των τραπεζών να ενοχλήσουν τα κόμματα και τα κομματικά στελέχη, στα οποία μοίρασαν «θαλασσοδάνεια», φιλικά άτοκα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.


Οι τράπεζες κυνηγάνε για άλλη μια φορά δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δανειολήπτες που έπεσαν θύματα στην παγίδα των υψηλών τόκων και επιτοκίων, αλλά όταν πρόκειται για πολιτικούς και κόμματα που τις «φέσωσαν» τηρούν σιγή ιχθύος.

Δυόμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, και αφού χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον πίθο των Δαναΐδων, οι τράπεζες οδηγούνται άρον-άρον στο μεγάλο ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου εταιρικών χορηγήσεων, που συνεπάγεται και δραστικό ξεκαθάρισμα στον επιχειρηματικό χάρτη.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της προσωρινής κρατικοποίησής τους και της εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που οδηγεί σε επιβολή σχηματισμού προβλέψεων, με βάση το ακραίο σενάριο της BlackRock, οι τράπεζες όχι μόνο βγάζουν με διαδικασίες εξπρές από τον αναπνευστήρα προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά επιπλέον απειλούν επιχειρηματίες, διοικήσεις εταιρειών και ορκωτούς ότι θα στραφούν νομικά εναντίον τους επιδιώκοντας να ανακτήσουν μέρος των «θαλασσοδανείων».

Fast track πτώχευση


Ήδη, τους τελευταίους μήνες, έκοψαν γραμμές χρηματοδότησης σε σειρά εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά τα χρόνια προβλήματα εξυπηρέτησης δανεισμού, συνέχισαν να καίνε πολύ χρήμα.

Σε όλες σχεδόν αυτές τις περιπτώσεις τα τελεσίγραφα των τραπεζών προς τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χρηματοδοτώντας τα μαγαζιά τους, έπεσαν στο κενό, ενώ ελάχιστες κινήσεις έγιναν και στη λειτουργική αναδιάρθρωση. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης ανταπόκρισης, οι τράπεζες τραβούν το σχοινί.

Στις περιπτώσεις όπου κρίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναστροφής εφαρμόζουν ήδη διαδικασίες… fast track πτώχευσης, ενώ στις υπόλοιπες στέλνουν εξώδικα στις διοικήσεις, απειλώντας με αγωγές για δόλια πτώχευση σε περίπτωση πτώχευσης.


Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton