Τίτλοι τέλους μπήκαν οριστικά στη «Χαρτοποιία Θράκης DIANA Α.Ε.» ύστερα από 32 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Η γνωστή χαρτοβιομηχανία δεν άντεξε και κατέρρευσε υπό την πίεση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπισε, επιφέροντας νέο βαρύ πλήγμα στην απασχόληση της ακριτικής Ξάνθης.
Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου γράφηκε ο επίλογος, έγινε δεκτό το αίτημα του ιδιοκτήτη επιχειρηματία Π. Ζερίτη για κήρυξη της εταιρείας σε καθεστώς πτώχευσης. Το δικαστήριο όρισε και σύνδικο στη διαδικασία πτώχευσης τη δικηγόρο Ρ. Πλουμιστού, η οποία χθες επισκέφθηκε το εργοστάσιο μαζί με συνδικαλιστές και το «σφράγισε» ώστε να ακολουθήσει η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων για την εκποίησή τους.
Οι δικαστές ενέταξαν στα υπό εκποίηση πάγια περιουσιακά στοιχεία και μια συνολική έκταση 1.094 στρεμμάτων που διατηρεί η βιομηχανία στην περιοχή και είχαν μεταβιβαστεί σε εταιρεία συμφερόντων των γιων του επιχειρηματία με σκοπό τη δημιουργία εκεί φωτοβολταϊκού πάρκου, για το οποίο μάλιστα είχε εξασφαλιστεί και η άδεια από τη ΡΑΕ. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ακίνητα της επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μόνο ο εξοπλισμός των υπό εκποίηση εγκαταστάσεων έχει εκτιμώμενη αξία περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Υποχρεώσεις
Οι συνολικές υποχρεώσεις της DIANA προς προμηθευτές, προσωπικό, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, πιστωτές, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, όπως αποτυπώνονται στο αίτημα πτώχευσης εκτιμώνται περίπου σε 30 εκατομμύρια ευρώ.
Οι περίπου 180 εργαζόμενοι (115 μόνιμοι στο εργοστάσιο της Ξάνθης και οι υπόλοιποι στο εμπορικό δίκτυο σε όλη τη χώρα) είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και διεκδικούν συνολικό ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εργαζόμενοι ελπίζουν πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές που θα αγοράσουν την επιχείρηση και θα τη θέσουν εκ νέου σε λειτουργία. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν αναφορά στο ενδιαφέρον γερμανικών συμφερόντων εταιρείας.
Ethnos
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.