Οι τράπεζες δεν βοηθάνε τον ελληνικό λαό

του Δημήτρη Ουζουνίδη

Τί έκαναν τα 200 δισ. ευρώ που έλαβαν οι τράπεζες με την πρόσφατη υποτιθέμενη ανακεφαλαιοποίησή τους; Που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά ρευστοποίησης επί ρευστοποιήσεων που πάντοτε δίνονταν στις τράπεζες αντί να δοθούν απευθείας στον ελληνικό λαό; Για ποιο λόγο στην τελική να συνεχίσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει την κρίση των τραπεζών και του κεφαλαίου;

Η αγορά υποφέρει, αλλά οι τράπεζες αρνούνται να βοηθήσουν. Πρόκειται για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει τεράστιο κεφάλαιο τόσο από τα δάνεια που δίνει η τρόικα όσο και από τα χρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά. Οι τράπεζες αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τις στρόφιγγες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά. Η τραπεζική χρηματοδότηση στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά -4,5% τον Μάιο από -4,7% τον Απρίλιο ενώ τον Μάιο του 2011 ήταν -1,1%.

Η πτώση του υπολοίπου των δανείων προς τα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2012 στο -4,3% σε ετήσια βάση από -4,4% τον Απρίλιο του 2012 και -2,3% τον Μάιο του 2011.

Αυτές είναι οι τράπεζες. Μοιράζουν θαλασσοδάνεια σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και μοιράζουν άτοκα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα κόμματα, τα οποία ποτέ δεν ενοχλούν, και αντί να επιδιώξουν να ζητήσουν να εξοφλήσουν τα δάνεια, καταδιώκουν τα νοικοκυριά και κλείνουν την πόρτα σε όσους ζητάνε δάνεια για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις.

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton