ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ
Με την απόφαση 3935/2012 το δικαστήριο ουσιαστικά θεώρησε ότι παρανόμως η τράπεζα παρακράτησε μέρος του μισθού της δανειολήπτριας για ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αφού υποχρέωσε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να της καταβάλλει τόκους για 2,5 χρόνια, αλλά και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.
Την ίδια στιγμή, και έχοντας στα χέρια του την εν λόγω απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, το νομικό τμήμα του οποίου χειρίστηκε την υπόθεση, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σειρά αγωγών σε βάρος τραπεζών, αφού υποστηρίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις παράνομης παρακράτησης μισθού σε ολόκληρη τη χώρα.
Από πιστωτική κάρτα Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον Χρήστο Παππά, αντιπρόεδρο και νομικό σύμβουλο του συλλόγου, η συγκεκριμένη δανειολήπτρια είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε μεγάλη τράπεζα από πιστωτική κάρτα. Η γυναίκα έπιασε δουλειά σε καζίνο, το οποίο της κατέβαλλε τη μισθοδοσία της μέσω της τράπεζας. Στις 8 Ιανουαρίου του 2010, η δανειολήπτρια πήγε στην τράπεζα για να αποσύρει το μισθό του προηγούμενου μήνα και το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά διαπίστωσε ότι της έλειπαν 436,89 ευρώ, τα οποία είχε παρακρατήσει η τράπεζα για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρακράτηση του μισθού της γυναίκας από την τράπεζα έγινε μόνο μία φορά, διότι απολύθηκε από την εργασία της. Έγγραφη διαμαρτυρία «Η παρακράτηση μισθού για ληξιπρόθεσμες οφειλές απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία. Η δανειολήπτρια προχώρησε αμέσως σε έγγραφη διαμαρτυρία προς την τράπεζα, προκειμένου να της επιστραφούν τα χρήματα, αλλά η τελευταία θεώρησε ότι ενήργησε νόμιμα. Η παρακράτηση μισθού έγινε μόνο μία φορά, διότι η γυναίκα άμεσα έχασε τη δουλειά της. Η ίδια εκτιμά ότι ο λόγος απόλυσής της ήταν η δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε στην εργασία της από την οφειλή της και την έκταση που πήρε η υπόθεση», τόνισε στον «Α» ο κ. Παππάς. Δύο μέρες πριν από τη δίκη
Στη συνέχεια, η δανειολήπτρια αποφάσισε να κινηθεί νομικά σε βάρος της τράπεζας μέσω του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ζητώντας να της επιστραφούν τα χρήματα και μάλιστα με τους νόμιμους τόκους. Όπως είπε ο κ. Παππάς, η δίκη ορίστηκε για τις 17 Μαΐου 2012, αλλά, δύο μέρες πριν φτάσει η υπόθεση στις αίθουσες των δικαστηρίων, η τράπεζα επέστρεψε τα 436,89 ευρώ που είχε παρακρατήσει από τη δανειολήπτρια, ζητώντας να μη γίνει η δίκη.
Ωστόσο, η δανειολήπτρια αποφάσισε να προχωρήσει την υπόθεση, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί, αφού το δικαστήριο ζήτησε από την τράπεζα να καταβάλει όλους τους τόκους 2,5 ετών, από τις 10 Ιανουαρίου του 2010 μέχρι τις 15 Μαΐου 2012, ημέρα που επέστρεψε τα χρήματα. Παράλληλα, και με βάση τη δικαστική απόφαση, η τράπεζα πρέπει να καλύψει και όλες τις δικαστικές δαπάνες της δανειολήπτριας.
«Η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου δίνει ελπίδα στους δανειολήπτες και αποδεικνύει ότι με την ορθή νομική καθοδήγηση ο καθένας μπορεί να βρει το δίκιο του από την ελληνική Δικαιοσύνη, ακόμη κι όταν αντιδικεί με φαινομενικά ανίκητους αντιπάλους, όπως είναι οι τραπεζικοί κολοσσοί», είπε ο κ. Παππάς.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η δανειολήπτρια πλέον προτίθεται να καταθέσει και αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της τράπεζας για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη παρακράτηση του μισθού της.
Έρχονται αγωγές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπο Περβανά, το επόμενο διάστημα ο σύλλογος θα προχωρήσει σε σειρά αγωγών σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αφού σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις παράνομης παρακράτησης μισθού για ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Η συγκεκριμένη απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης δικαιώνει αυτό που πάντοτε υποστηρίζαμε, ότι, δηλαδή, οι τράπεζες λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις στα όρια της νομιμότητας. Η παρακράτηση μισθού για ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μια παράνομη και καταχρηστική ενέργεια και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από το δικαστήριο.
Η απόφαση ανοίγει το ”δρόμο” και άμεσα θα προχωρήσουμε σε σειρά αγωγών σε βάρος τραπεζών για αντίστοιχες παράνομες ενέργειες από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες είναι χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Δυστυχώς, οι τράπεζες αφήνουν τα… θαλασσοδάνεια των πολιτικών κομμάτων και κατάσχουν από το δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη ακόμη και τα λίγα ευρώ που έχει ανάγκη για να επιβιώσει», τόνισε στον «Α» ο κ. Περβανάς.
Aggelioforos
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.