Φρένο στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μας, βάζουν με δηλώσεις τους, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την πρώτη να δηλώνει ότι μια ενδεχόμενη παράταση δεν θα μπορούσε να ξεπερνά ορισμένες εβδομάδες και την δεύτερη να χαρακτηρίζει «πρόωρη» την συζήτηση για παράταση και περαιτέρω χρηματοδότηση.
Μέσω συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να δοθεί στην Ελλάδα παράταση που θα υπερβαίνει τις μερικές εβδομάδες, για την υλοποίηση των στόχων σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος και ότι επί της ουσίας οι όροι λιτότητας δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουν. Με αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, «η Καγκελάριος δείχνει ότι σιγά σιγά εξαντλείται η υπομονή της με την Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εκφράζει την άποψη ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ωστόσο δηλώνει ικανοποιημένη με την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και το γεγονός ότι η ηγεσία της χώρας συνειδητοποιεί την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Με ικανοποιεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συνηδειτοποιήσει ότι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα στην «ιδιοκτησία», την υιοθέτηση και εφαρμογή του προγράμματος.
Γιατί πιστεύω ότι (σσ: το προγραμμα διάσωσης) συνιστά μία σχέση quid pro quo (ανταπόδοσης) κάτι που προηγουμένως δεν ήταν πάντα ο κανόνας. Αυτή η αλλαγή στην στάση νομίζω ότι ήταν δικαιολογημένη, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει στην (διεξαγωγή) ενός καλύτερου διαλόγου με τις αρχές» δήλωσε στο CNBC η Κριστίν Λαγκάρντ. Ακολουθεί όμως ένα μεγάλο «αλλά», όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.
Όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε αν είναι πρόθυμη να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι η εν λόγω συζήτηση γίνεται πρόωρα. «Είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για παράταση, να συζητούμε πρόσθετη χρηματοδότηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια συζήτηση με τις αρχές, ένας προσδιορισμός των στόχων, των νέων πολιτικών και το πως μπορεί μέσω αυτών να εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά» Διαχωρίζοντας το ελληνικό κράτος από τον ελληνικό λαό και σε αντίθεση με τα προηγούμενα εμπρηστικά της σχόλια για τα παιδάκια στο Νίγηρα που την απασχολούν περισσότερο όπως είχε ισχυριστεί, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την συμπάθειά της για τα δεινά των Ελλήνων.
«Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει υποφέρει πολύ και έχει κάνει σημαντικές θυσίες», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς και του βιοτικού επιπέδου, θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι οι Έλληνες «έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες που συχνά υποτιμούνται». Απαντώντας τέλος στην κριτική που δέχεται το ΔΝΤ, ότι εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά, δείχνοντας επιείκεια στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τώρα, σε αντίθεση με τους σκληρούς όρους που επιβλήθηκαν στην Ινδονησία και άλλες χώρες, κατά την διάρκεια της ασιατικής κρίσης πριν από 15 χρόνια, η Λαγκάρντ υποστήριξε: «Ότι το Ταμείο φέρεται επιεικώς στην Ελλάδα, αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν το πιστεύουν οι Έλληνες και εγώ έχω γίνει αποδέκτης (αυτής της πεποίθησης).
Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, αυτή είναι η αποστολή του Ταμείου. Δεν είμαστε εδώ για να δείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες όχι».
ethnos
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.