Δεν σέβεται τη Δικαιοσύνη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Tου Δημήτρη Ουζουνίδη

Για ποιο λόγο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης; Τί περιμένει για να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δικαιώνουν απλούς νομοταγείς πολίτες που έπεσαν θύματα της κερδοσκοπίας των κάθε είδους τοκογλύφων που ρημάζουν αυτό τον τόπο; Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κοινωνική αδικία στην Ελλάδα;

 

Ο Γ.Ι., μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και η σύζυγός του που έμεινε άνεργη το 2011 έλαβαν στεγαστικό δάνειο ύψους περίπου 100.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2000.

Η συμφωνία προέβλεπε παρακράτηση ποσού ύψους 650 ευρώ από τους μισθούς των δύο από το Ταμείο για να το εξοφλήσουν. Το ζεύγος μπορούσε να καταβάλλει κανονικά τις δόσεις αποπληρωμής του δανείου μέχρι το 2011, αλλά κατόπιν λόγω απόλυσης της συζύγου και μείωσης του μηνιαίου μισθού 1500 ευρώ του Ι.Γ., ο οποίος είναι δημοτικός υπάλληλος, κατά 1/3  δεν μπορούσαν άλλο να πληρώνουν 650 ευρώ κάθε μήνα στο Ταμείο. 

 

Προσέφυγαν στο Ταμείο, ζήτησαν διακανονισμό, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό, καθώς δεν έβγαλαν άκρη με τους υπάλληλους του Ταμείου που τουςδήλωναν ότι όλα γίνονται από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Αθήνα.  

Επιχείρησαν μεταφορά του δανείου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο με τη σειρά του επίσης κορόιδεψε το ζεύγος, καθώς ζήτησε 400 ευρώ δήθεν ώστε αρμόδιοι τεχνικοί, αρχιτέκτονες κλπ. να ελέγξουν την κατοικία του ζεύγους για να εγκρίνουν τη μεταφορά του δανείου, αλλά τελικά η μεταφορά δεν εγκρίθηκε.

Οταν ο Γ. Ι. ρώτησε τί θα γίνει με τα 400 ευρώ που έδωσε του απάντησαν ότι το ποσό δεν πρόκειται να του επιστραφεί. Τα 400 ευρώ που τόσο είχε ανάγκη το ζεύγος δόθηκε στο Τ.Τ. για το…τίποτα. 

Με σ’υμμαχο τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορέιου Ελλάδος, το ζεύγος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πέτυχε στις 12 Ιουνίου να «παγώσει» με δικαστική απόφαση η παρακράτηση του ποσού των 650 ευρώ από το μισθό του Γ.Ι. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του το Νοέμβριο. 

Αρκετές ημέρες αργότερα, ο Γ.Ι. πήγε στην τράπεζα να ελέγξει αν όντως δεν παρακρατήθηκε τμήμα του μισθού του. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι η δικαστική απόφαση δεν έγινε σεβαστή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο συνεχίζει να παρακρατά τμήμα του ποσού από το μισθό του Γ.Ι. Ο ίδιος ζήτησε εκ νέου εξηγήσεις από το Ταμείο, αλλά για άλλη μια φορά δεν έβγαλε άκρη. 

Μη έχοντας άλλη λύση, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ετοιμάζεται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα κατά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι ο Γ.Ι. να δικαιωθεί και να πάψει το Ταμείο να του αρπάζει αυτά τα λίγα χρήματα που του έχουν απομείνει από τον μειωμένο μισθό του για να ζήσει την οικογένειά του. 

Ο ίδιος ο εναγών δηλώνει στο Radio 1 Daniolipton ότι μέχρι τώρα κατάφερε να επιβιώσει με τη σύζυγό του χάρη στη βοήθεια που έλαβαν από τους στενούς συγγενείς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, διαφορετικά…

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton