Tου Δημήτρη Ουζουνίδη

Η πίστη στον καπιταλισμό έχει μειωθεί παγκοσμίως λόγω της κρίσης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Pew Research Center στην Ουάσινγκτον που ρώτησε 26.000 άτομα σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε ότι ο κόσμος ζει καλύτερα σε μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς;», οι θετικές απαντήσεις είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, πριν πλήξει η κρίση.

Στην Ιταλία, το 50% απάντησε ότι «συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί» ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 75%. Στην Ισπανία απάντησε θετικά το 47% (μείωση 20 μονάδες σε σχέση με το παρελθόν), στη Γαλλία το 58% (μείωση 9 μονάδες) και στην Ελλάδα το 44% _ ήταν το χαμηλότερο ποσοστό σε ευρωπαϊκή χώρα (δεν υπάρχουν στοιχεία για προηγούμενες χρονιές). Αλλά και παγκοσμίως, ο καπιταλισμός έχασε έδαφος _ ΗΠΑ 67% (μείωση 9 μονάδες), Ρωσία 47% (μείωση 13 μονάδες), Ιαπωνία 38% (μείωση 11 μονάδες), Μεξικό 34% (μείωση 18 μονάδες).

Ακόμη και σε χώρες των οποίων η οικονομία έχει καλές επιδόσεις, η πίστη προς την ελεύθερη αγορά υποχωρεί: στην Τουρκία είναι 55% (μείωση 9 μονάδες), στην Κίνα 74% (μείωση 10 μονάδες) και στη Γερμανία 69% (μείωση 4 μονάδες).

Στην ερώτηση «Είστε ικανοποιημένος με την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα σας;», μακράν το χαμηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων καταγράφηκε στην Ελλάδα: 2% _ είναι το μοναδικό μονοψήφιο γιατί ακόμη και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, οι πιο δυσαρεστημένοι μετά τους Ελληνες παγκοσμίως, έφεραν ποσοστά 10% και 11% αντίστοιχα.

Φταίνε οι τράπεζες λένε στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην ερώτηση «Ποιος ευθύνεται για τα σημερινά οικονομικά προβλήματα;», οι Ελληνες είναι παραδόξως εκείνοι που ρίχνουν τις λιγότερες ευθύνες στις τράπεζες στην ευρωζώνη: μόνο το 39% τις θεωρεί υπεύθυνες ενώ το 87% ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση, το 42% στον εαυτό μας (το υψηλότερο στην Ευρώπη), το 19% στην ΕΕ και το 4% στις ΗΠΑ.

Οι Γάλλοι κατηγορούν τις τράπεζες κατά 74%, την κυβέρνηση κατά 59%, τον εαυτό τους κατά 18%, την ΕΕ κατά 37% και τις ΗΠΑ κατά 10%. Οι Γερμανοί τις τράπεζες κατά 74%, την κυβέρνηση κατά 70%, τον εαυτό τους κατά 9%, την ΕΕ κατά 25% και τις ΗΠΑ κατά 10%. Υψηλό ποσοστό ευθυνών στις τράπεζες επιρρίπτουν οι Ισπανοί (78%) και οι Βρετανοί (69%) και στην κυβέρνησή τους οι Ιταλοί (84%).

Με μια προσεκτική ματιά στα συμπεράσματα της έρευνας διαπιστώνει κανείς ότι οι Ελληνες παραμένουν ελλιπώς πληροφορημένοι γύρω από τον ρόλο που έπαιξαν οι τράπεζες στο ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, πλην όμως αναγνωρίζουν ότι κύριες υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα και οι πολιτικοί που διαφέντεψαν τον τόπο από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Το γεγονός ότι ο καπιταλισμός είναι πλέον γάγγραινα για όλη την ανθρωπότητα αποδεικνύει ότι οι προοπτικές για έναν κόσμο κοινωνικής αλληλεγγύης είναι πιο κοντινές όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Οσο, όμως, κυριαρχούν οι τράπεζες και οι αχυράνθρωποί τους στις κυβερνήσεις, η αλλαγή προς μια δίκαιη κοινωνία διεθνώς θα παραμείνει όραμα σε έναν άνισο αγώνα φτωχών εναντίον παρασίτων που απέκτησαν περιουσίες σε βάρος των φτωχών.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.