ΔΝΤ προς Ελλάδα: Πάρτε μέτρα κάντε μεταρρυθμίσεις

Τις γνωστές συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ΔΝΤ, σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη για την οικονομία της ευρωζώνης και στην οποία ζητά την δημιουργία τραπεζικής ένωσης και την ανάληψη πιο ενεργητικού ρόλου από την ΕΚΤ.  

Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική, την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Πρώτον, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να καθορίσει και να νομοθετήσει τα εναπομείναντα εισπρακτικά μέτρα για να επιτύχει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, καθώς και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

Δεύτερον, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στη στρατηγική για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών, να σχεδιάσει το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση κεφαλαίων και να αντιμετωπίσει το ζήτημα των κρατικών τραπεζών με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Τρίτον, προτείνει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2012 θα διαμορφωθεί τελικά στο 7%, και θα υπάρξει απόκλιση στο πρωτογενές έλλειμμα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι βλέπει νέα “τρύπα” της τάξης των 2 δισ. ευρώ. 

Άμεση ανάγκη η δημιουργία τραπεζικής ένωσης – Η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει πιο επιθετικό ρόλο 

Στην έκθεση του το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει με πιο ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μέσα από την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, την αγορά ομολόγων και την παροχή ρευστότητας.

“H EKT μπορεί να προσφέρει περισσότερες άμυνες απέναντι στην κλιμάκωση της κρίσης” σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

“Σε αυτές μπορεί να συμπεριληφθούν πολιτικές για τη στήριξη της ζήτησης βραχυπρόθεσμα και την μείωση των καθοδικών ρίσκων για τον πληθωρισμό” τονίζει η ανακοίνωση.

“Και για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και λειτουργίες δανειστή έκτακτης ανάγκης, διαλύοντας με τον τρόπο αυτό την επικίνδυνη αλληλεξάρτηση τραπεζών και κρατών υπό το υπάρχων σχήμα του ELA” προσθέτει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προτείνει τη δημιουργία ενός σχήματος πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων το οποίο θα υποστηρίζεται από την ΕΚΤ, τη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής και ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

euro2day