Της Τατιάνας Κερασίδη
Αν για τα ειδικά μισθολόγια το κονδύλι είναι μικρό και η επιλογή ισοδύναμων μέτρων κρίνεται σχετικά εύκολη, δεν ισχύει το ίδιο και για το μεγάλο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, όπου όχι μόνο δεν φαίνεται να υπάρχει απόθεμα μέτρων, αλλά καταβάλλεται και μεγάλη προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν 50εκατ.ευρώ εδώ και 10εκατ.ευρώ εκεί.
Ο Γ. Στουρνάρας χθες κατέφερε να μαζέψει προτάσεις αξίας 8,1 δισ.ευρώ διότι λογαριασμός δεν βγαίνει και το ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ολοφανερό.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κλειδωθεί μέτρα των 8,1 δισ. Ευρώ. Υπάρχει όμως μια αλυσίδα προτάσεων που είναι πάνω στο “τραπέζι” μερικές εκ των οποίων είναι βέβαιο ότι θα απορριφθούν η από την τρόικα η ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση.
Εφόσον η κυβέρνηση αποτολμήσει να έρθει απέναντι στην Εκκλησία, το Δημόσιο με τη σειρά του θα γλιτώσει 100 εκατ. Ευρώ ετησίως, όσο είναι δηλάδη η μισή μισθοδοσία των κληρικών.
Αν πάλι όχι, τότε απευθείας τα 5,1 δισ. ευρώ του ΚΕΠΕ περιορίζονται στα 5 δισ.ευρώ. Τώρα σε ότι αφορά την πληρότητα των μέτρων θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς στη προκειμένη φάση, η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται μόνο να δώσει ό,τι ζητάνε οι τροϊκανοί, αλλά θέλει και να πάρει τους πρώτους πόντους της επαναδιαπραγμάτευσης.
Είναι ολοφάνερες οι καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία αν τα 11,5 δισ. ευρώ “πέσουν” σε δύο χρόνια.
Πέραν της επιμήκυνσης η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει παράλληλα να επιτύχει και τα πρώτα ίχνη κοινωνικής ευαισθησίας, όπως φάνηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Εξαιρέσεις για το τέλος ακινήτων από την ερχόμενη χρονιά για τους εισοδηματικά πιο αδύναμους. Επιπρόσθετα επίδομα θέρμανσης διακιούνται οι ασθενέστεροι από τον μήνα Οκτώβριο, όταν δηλαδή θα εξισωθούν οι φόροι σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αυτές θα είναι οι αλλαγές για να γίνει πιο “φιλικός προς το περιβάλλον” ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ο οποίος έχει βασανίσει κόσμο και κοσμάκη.
Επιπλέον ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις είναι και η μείωση του ΦΠΑ από 23% στο 13%, το οποίο υψηλό ΦΠΑ ήταν και ένας από τους πολλούς παράγοντες που πολλές επιχειρήσεις κατέληξαν να είναι με άδεια ταμεία και δεν άργησαν καθόλου και τα λουκέτα. Λίγο τα ακριβά ενοίκια, λίγο οι καταναλωτές οι οποίοι δέχτηκαν μαζικές περικοπές αλλά και απολύσεις και αδυνατούν φυσικά να ανταπεξέλθουν στον υψηλό ΦΠΑ, έφεραν την αγορά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, που φαίνεται πως χειροτερεύει.
Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.