Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του υπ’ Εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη που έχει πάρει επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ, να παρατείνει την διάρκεια αποπληρωμής. Ως γνωστών, ο ΟΕΚ, χορηγούσε μέσω των τραπεζών, στεγαστικά δάνεια με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια.
Από αυτά, το επιτόκιο ο ΟΕΚ το επιδοτούσε για μέγιστη διάρκεια 9 ετών με συντελεστές από 50% έως και 100%.
Τι αλλάζει, Ο δανειολήπτης θα μπορεί να ζητήσει η διάρκεια να αυξηθεί στα 20 χρόνια ή και περισσότερο. Και αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί η μηνιαία δόση. Όμως, η επιδότηση επιτοκίου, θα εξακολουθήσει να χορηγείται για 9 χρόνια.
Όσοι λοιπόν αποφασίσουν να μπουν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης –προφανώς υπό το βάρος της υψηλής δόσης- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα θυσιάσουν χρήματα καθώς θα πληρώσουν περισσότερους τόκους ενώ το ποσό που θα εισπράξουν ως επιδότηση θα μειωθεί.
Προφανώς, οι τράπεζες δεν επιθυμούν την συνέχιση της επιδότησης, διότι ο ΟΕΚ δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, αφού από το 2009 είχαν αρχίσει να παρατηρούνται σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον Οργανισμό, ο οποίος κατέβαλλε στη συμμετοχή του στις τράπεζες με σοβαρές καθυστερήσεις, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και το 2010 αλλά και το 2011.
Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω των καθυστερήσεων, σε έκθεση του οίκος Fitch αναφέρθηκε στο θέμα και υπογράμμιζε ότι ο ΟΕΚ, ο οποίος λαμβάνει χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση, είναι νομικά υποχρεωμένος να καταβάλλει τις χορηγίες, αν όμως κηρύξει στάση επί των πληρωμών της επιχορήγησης, ο δανειζόμενος υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο του επιτοκίου του δανείου.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 2575/2012, ο Οργανισμός δεν παρεμβάλλεται στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, με βάση τους προβλεπόμενους όρους στην αρχική σύμβαση, σύμφωνα με τους οποίους η επιδότηση από πλευράς του Οργανισμού δεν θα υπερβαίνει τα εννέα (9) πρώτα χρόνια του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται γεγονός ότι η απόφαση αυτή αντί να καθιστά υποχρεωτική τη διατήρηση της επιδότησης, απλώς την προβλέπει σε συνδυασμό με ενδεχόμενη ρύθμιση και πιέζουν τους δανειολήπτες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, χωρίς επιδότηση.
Fpress
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.