Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα του θα αποτύχει

Σοκάρει η δήλωση του κ. Ρουμελιώτη, νυν αντιπρόεδρου της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπρόσωπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ στους New York Times ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα του θα αποτύχει.

«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».

Ακόμα δήλωσε πως η Τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως λέει η Τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών.

Προσφάτως πάντως κυκλοφορούν διαρροές πως το ΔΝΤ διακριτικά θέλει χαλάρωση των του προγράμματος ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη Γερμανία ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι να στηρίξουν τα σχέδια διάσωσης. Στη Γερμανία, πάντως, η κοινή γνώμη φαίνεται να υποστηρίζει ολοένα λιγότερο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Xrima