Ωστόσο, σύμφωνα με το Έθνος, σε όλες τους τις συναντήσεις και δεν άφησαν κανένα περιθώριο για εκπτώσεις στο πρόγραμμα και, με τον τρόπο τους, φρόντισαν να υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις της χώρας με βάση τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο.
Όλοι ανέμεναν ότι οι τροϊκανοί θα στήσουν κυριολεκτικά στο τοίχο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και θα ζητήσουν εξηγήσεις. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν παράγοντες που συμμετείχαν στις συσκέψεις.
Σύμφωνα με το Εθνος ο κ. Στουρνάρας έκανε μια αναλυτική περιγραφή του σχεδίου δράσης και των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση και σε όλους τους τόνους διαβεβαίωσε τους τροϊκανούς ότι πρέπει να γίνει θα γίνει χωρίς πολιτικές και κοινωνικές φοβίες.
Μάλιστα ο υπουργός έβγαλε από το μανίκι του άσους που αιφνιδίασαν ευχάριστα την τρόικα, όπως η επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό και η αύξηση των ορίων ηλικίας.
Οι επικεφαλής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το μέτρο λέγοντας στον Έλληνα υπουργό ότι αυτό αποτελεί μεγάλη τομή και «κάνει τη διαφορά». Μερικές φορές διέκοπταν τον κ. Στουρνάρα ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για κάποια σημεία του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά απέφυγαν να κάνουν συστάσεις ή να εμφανισθούν δογματικοί και απορριπτικοί υποτιμώντας τον συνομιλητή.
Το ότι δεν υπήρξε εμπλοκή ή σοβαρή διαφωνία στη συνάντηση φάνηκε από το γεγονός ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε ακριβώς εντός χρονοδιαγράμματος, στις 12:30 το μεσημέρι.
Για πρώτη φορά ο επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών και ερωτώμενος για τη συνάντηση είπε μονολεκτικά: «άψογη».
Ερωτήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη. Και σε αυτήν τη συνάντηση οι τροϊκανοί δεν ήταν επιθετικοί, με τον υπουργό Ανάπτυξης να παίρνει αυτός την πρωτοβουλία κινήσεων και να θέτει το καυτό θέμα της ανάπτυξης με την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός, στην επισήμανση της τρόικας ότι οι ευθύνες βαρύνουν και την ελληνική κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις και ολιγωρίες από την ελληνική πλευρά. Το ενδιαφέρον των τροϊκανών επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και με αιχμή τους συγκοινωνιακούς φορείς.
«Έχετε πλήρη εικόνα και ως πρώην υπουργός Μεταφορών της άσχημης οικονομικής κατάστασης των συγκοινωνιών. Πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα» φέρεται να είπαν στον υπουργό και ο κ. Χατζηδάκης τούς απάντησε ότι ψηλά στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ο ΟΣΕ και ότι μέχρι την πώληση θα συμπιεστούν τα λειτουργικά κόστη.
Πρώτη κρούση για την επιμήκυνση
Το πρωί της Παρασκευής οι επικεφαλής της τρόικας πέρασαν την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου. Τα στελέχη της τρόικας φέρεται να ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία που εξέτασαν, διευκρινίζοντας και πάλι ότι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι το να τηρηθούν στο ακέραιο όσα έχουν συμφωνηθεί.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο και τους ενημέρωσε ότι προτίθεται να θέσει το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη, καθώς και της αναθεώρησης του μνημονίου, σε πολιτικό επίπεδο, κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η συνάντηση είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κατάλογος των μέτρων παραμένει ανοιχτός.
Τα λουκέτα στις κλινικές
Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν η σειρά του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, να δεχθεί την επίσκεψη της τρόικας.
Ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης είπε «δεν αισθάνθηκα καμία πίεση». Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική αποτύπωση των χειρόγραφων συνταγών του ΕΟΠΥΥ, ενώ ενημερώθηκε για το σύνολο των προγραμμάτων και των μέτρων που δρομολογεί το υπουργείο στον χώρο της υγείας.
Στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας άναψε το «πράσινο φως» για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κλείσουν 660 τμήματα και κλινικές σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των κλινικών σήμερα αγγίζει τις 1.900.
Imerisia
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.