Έτσι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες, το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 11,5δις ευρώ και να συμφωνήσει με τους δανειστές πάνω σε αυτά, για να τρέξει και το ζήτημα της επόμενης δόσης (δε θα πρέπει να ξεχνάμε το ομόλογο που λήγει τις επόμενες ημέρες, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε μια «πρόβα κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά αυτού που κατέχει ο δημόσιος τομέας).
Παράλληλα, με την Τρόικα να παραμένει «άγρυπνος φρουρός» στην Αθήνα, όλα δείχνουν να «ξεκινάει» (αν και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν αποκαλυφθεί για ευνόητους λόγους) ένας κύκλος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, με μείζον θέμα αυτό της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος, κάτι το οποίο έχουμε χαρακτηρίσει πάρα πολλές φορές, ως ένα εξαιρετικά απαραίτητο στοιχείο, αν θέλουμε να υπάρχουν κάποιες ελπίδες το ελληνικό πρόγραμμα να επιτύχει.
Στα υπόλοιπα μέτωπα, σε συνάρτηση με τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, υπάρχουν και άλλα θέματα, που φαίνεται ότι θα κάνουν τον φετινό Αύγουστο, έναν από τους πλέον ενδιαφέρον μήνες των τελευταίων ετών.
Έτσι, θα περιμέναμε μαζί με το κλείσιμο του νέου πακέτου μέτρων και των συζητήσεων για την ελληνική οικονομία και μια σειρά από νέα deals στις τράπεζες, με το ΤΤ να «πουλιέται» μέσα στο μήνα, ενώ μέσα στο μήνα και πιθανόν στις αρχές αυτού, θα υπάρξουν και νέα από το ζήτημα της Εμπορικής Τράπεζας.
Παράλληλα, προς τα τέλη του μήνα, μετά και τις νέες αναβολές, είναι πολύ πιθανό να έχουμε νέα – αποφάσεις και από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για νέες καθυστερήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το μήνα Αύγουστου θα γίνουν σημαντικές διεργασίες για να επισπευστεί η πώληση του ΟΠΑΠ, στις αρχές φθινοπώρου, αλλά και άλλες λιγότερο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Φυσικά, πέραν των ελληνικών ζητημάτων, όλα δείχνουν ότι ο μήνας Αύγουστος θα είναι από τους πλέον καυτούς και στο μέτωπο της κρίσης χρέους, όπου όλα δείχνουν ότι υπό την πίεση των αγορών και των οικονομικών προβλημάτων συγκεκριμένων χωρών και παρά τα συνεχή εμπόδια της Γερμανίας (στα οποία αναφερόμαστε για ακόμη μια φορά σήμερα παρακάτω), θα υπάρξουν εκείνες οι αποφάσεις (κυρίως μέτρα νομισματικής χαλάρωσης), που θα αρχίσουν να σηματοδοτούν, σταδιακά, το τέλος της κρίσης χρέους, τουλάχιστον με την οξύτητα που την ξέρουμε, ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Βέβαια, όπως σχολιάζουμε και παρακάτω, η το «θέατρο του παραλόγου» που σημειώνεται στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω της απαράδεκτης στάσης της Γερμανίας, έχει πλέον αυξήσει κατακόρυφα τον συστημικό κίνδυνο στην ευρωζώνη, με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, να είναι πιο πολύ υπαρκτός από ποτέ άλλοτε.
Η Γερμανική λογική που κινδυνεύει να ρίξει στον γκρεμό το ευρώ…
Με «πάσα» από την τελευταία μας αναφορά, για την αύξηση της πιθανότητας ενός ατυχήματος στην ευρωζώνη, θα πρέπει να σταθούμε στη χθεσινή ειδησεογραφία (η οποία φυσικά επηρεάζει και τη χώρα μας, έστω και σε ένα βαθμό) και τα νέα προβλήματα τα οποία, χωρίς να εκπλήσσει κανέναν και ειδικά εμάς, προκαλεί η Γερμανία, την ώρα που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν, αποτελεσματικά (με μέτρα νομισματικής χαλάρωσης), να επιλύσουν την κρίση χρέους. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την απεριόριστη ενίσχυση του ESM από την ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων Γ. Τριτίν προτείνει να δανείζονται τα κράτη απευθείας από το μηχανισμό με χαμηλό επιτόκιο. Παράλληλα και το πιο σημαντικό ποικίλουν οι γερμανικές αντιδράσεις στην άποψη/σχεδιασμό ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να μπορεί να δανείζεται απεριόριστα από την ΕΚΤ και να μην περιοριστεί στα 700 δισ. όπως είχε προβλεφθεί.
Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελμπορν κάλεσε τη Γερμανία να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Εντωμεταξύ λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μειώνονται οι προσδοκίες για άμεση αγορά ομολόγων των κρατών-μελών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, κυρίως λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας.
Να αναφέρουμε ότι οι μεγάλες αντιδράσεις εστιάζονται στο αν ο ESM θα πρέπει να λαμβάνει πιστώσεις χωρίς όριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτή την λύση απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ προφανώς θα την προτιμούσε ο κ. Γιούνκερ προκειμένου να προστατευθεί το ευρώ από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στους υποστηρικτές μπορούν να προστεθούν μεταξύ άλλων σειρά μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι.
Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση και η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) επιμένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι ένας ESM με απεριόριστα ποσά στη διάθεσή του θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να παραβιάσει τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, οι οποίες απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί κράτη, αγνοώντας φυσικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωζώνη, όπου σε λίγο κινδυνεύει να μην υπάρχει ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, απλά θα επαναλάβουμε και σήμερα, ότι η γερμανική λογική θέτει ως βασική προϋπόθεση η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία να μπει πρώτα σε μια μορφή μνημονίου, όπως η χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) και αργότερα να δοθεί το πράσινο φως για ριζοσπαστικά μέτρα, όπως αυτό της αγοράς ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης.
Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, όσο βαρετές και να είναι οι συνεδριάσεις, κυρίως σε κάποια χρονικά σημεία της ημέρας, όπου ο τζίρος της αγοράς είναι πραγματικά απογοητευτικός, εντούτοις παρακολουθούμε πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον τις συνεδριάσεις, τόσο λόγω της ειδησεογραφίας (από την ελληνική οικονομία, νέα μέτρα, διαπραγματεύσεις με την Τρόικα), η οποία κρίνεται καθοριστική για το μέλλον της χώρας, αλλά και τις ειδήσεις σε μικροοικονομικό επίπεδο, όσον αφορά πιθανά deals στις τράπεζες, όσο και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ειδήσεις από τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίζεται το παρασκήνιο και η σεναριολογία, για πιθανά νέα deal, κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι σειρά παίρνουν τα ζητήματα της Εμπορικής Τράπεζας, άλλα και του ΤΤ, όπου σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η πώληση του θα κλείσει μέσα στον Αύγουστο, με τηνEFG Eurobank να είναι πάντα το επικρατέστερο φαβορί.
Πέραν των συζητήσεων που αφορούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να αναφερθούμε και στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ο ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι στις προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται επίσης τα κρατικά λαχεία και το Κέντρο Τύπου (IBC).
Επίσης, ο αξιωματούχους τόνισε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τραπεζικούς ομίλους για το ΤΤ και δεν απέκλεισε εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο, ενώ όπως είπε η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση του ΟΠΑΠ αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις.
greekfinanceforum
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.