Το ότι ο τραπεζικός χάρτης της χώρας μεταβάλλεται είναι γεγονός. Το πόσο, όμως, θα μεταβληθεί αποτελεί στοιχείο το οποίο θα ξεκαθαρίσει σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Ο πρώτος γύρος των εξαγορών και συγχωνεύσεων διενεργείται ήδη. Αυτοί, ωστόσο, που γνωρίζουν καλά τα πράγματα μιλούν για έναν δεύτερο γύρο που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, όπου τα νέα σχήματα τα οποία τώρα δημιουργούνται είναι πιθανόν να «παντρευτούν» μεταξύ τους. Έτσι, μπορεί να επιβεβαιωθεί η παλιά ρήση του Γ. Κωστόπουλου πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από 2,5 τράπεζες. Άλλωστε, πέρασαν ανεπιστρεπτί -τουλάχιστον σε ορίζοντα δεκαετίας- τα πισωγυρίσματα του κλάδου όσον αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, καθώς τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα. Οι τράπεζες όχι βέβαια σε επίπεδο διοίκησης αλλά σε επίπεδο ουσίας, όπως ανέφερε στην πρόσφατη ομιλία του τη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, έχουν αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα, αφού τα κεφάλαια βάσει των οποίων λειτουργούν δεν ανήκουν πλέον στους ιδιώτες μετόχους και η ανακεφαλαιοποίηση μόνον κατά ένα τμήμα της και μάλιστα μικρό θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Ξεκίνησε το ντόμινο

Η Πειραιώς ήταν αυτή που έσυρε πρώτη τον χορό της συγκέντρωσης σε αυτόν τον πρώτο γύρο του consolidation των τραπεζών. Άλλωστε, το κομμάτι αυτό η διοίκηση της τράπεζας το ξέρει καλά από παλιά και η τεχνογνωσία σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Η Αγροτική Τράπεζα, αφού διαχωρίστηκε σε good και bad bank, εκκαθαρίζεται και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαζόταν περίπου 5,5 δισ. ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας της, τα οποία τουλάχιστον οι δανειστές δεν συζητούσαν το ενδεχόμενο να τα τοποθετήσουν.

Η απόκτηση της ΑΤΕ από την Πειραιώς θα δημιουργήσει μόνο για τον πρώτο χρόνο συνέργειες 155 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι πως το νέο σχήμα αποτελεί πια μια μεγάλη τράπεζα που έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Εμπορική

Το επόμενο και σε εξέλιξη project είναι αυτό της Emporiki Bank. Και εδώ οι δανειστές έχουν τον πρώτο λόγο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι προσφορές των τριών μεγάλων τραπεζών -ETE, Alpha και Eurobank- πήγαν πρώτα στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην Κομισιόν, από όπου και θα περάσουν το πρώτο φίλτρο. Στη συνέχεια, η διαδικασία μεταφέρεται στους πωλητές και η τελική απόφαση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό που κάνει την Emporiki ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι πως οι Γάλλοι την ανακεφαλαιοποιούν πριν την πουλήσουν, αλλά πωλούν το σύνολο της τράπεζας. Τα σενάρια περί διατήρησης ποσοστού σε αυτήν την επένδυση, που δεν απέφερε τους προσδοκώμενους καρπούς για την Credit Agricole, δεν στηρίζονται πουθενά. Άλλωστε, οι όροι στους οποίους ανταποκρίνονται οι υποψήφιοι αγοραστές είναι η κατάθεση προσφορών για το 100% της απόκτησης της τράπεζας.

Βεβαίως, επειδή οι προσφορές φαίνεται πως περιλαμβάνουν ανταλλαγή μετοχών και κάποια μετρητά, σε κάθε περίπτωση οι Γάλλοι θα παραμείνουν μέτοχοι στο νέο σχήμα που θα προκύψει, ενώ πρόθεσή τους, ωστόσο, διαφαίνεται να είναι να απεγκλωβιστούν σταδιακά από την Ελλάδα.

Για να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, οι Γάλλοι υποχρεώθηκαν από την ΤτΕ να βάλουν κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ στην Εμπορική, ανεβάζοντας το Core Tier I στο 15%.

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, που προβλέπουν τα business plans τα οποία συνοδεύουν τις προσφορές, θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την επιλογή της Credit Agricole. Το σήμα για το ποιος θα πάρει το δαχτυλίδι όσον αφορά την Εmporiki αναμένεται να δοθεί στο Δ.Σ. που θα πραγματοποιήσει η Credit Agricole στις 27 Αυγούστου.

Συγχρόνως με τις όποιες αποφάσεις για το Τ.Τ. αναμένονται οι κινήσεις και των μετόχων της Societe Generale για την πώληση της Geniki Bank, αν και εδώ οι Γάλλοι δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, στοιχείο το οποίο δυσκολεύει τις εξελίξεις.

Συγχρόνως με τη Geniki Bank εκτιμάται ότι και η Millenium βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή.

Ακολουθεί το Τ.Τ.

To επόμενο εγχείρημα μετά την Emporiki Bank είναι αυτό που αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εδώ τα πράγματα καθίστανται μάλλον πιο πολύπλοκα καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ακολουθηθεί η πρακτική της Αγροτικής Τράπεζας.

Πάντως, στην παρούσα φάση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει το πιστωτικό ίδρυμα και έτσι τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η πώληση του Τ.Τ. ενδέχεται και να καθυστερήσει.

Το ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένεται να προκύψει από δύο τράπεζες, δηλαδή δύο από τις τρεις που δεν θα αναδειχθούν πλειοδότες όσον αφορά τον διαγωνισμό της Εμπορικής.

Έτσι εκτιμάται ότι οι όποιες αποφάσεις για το Τ.Τ. θα ληφθούν περί το τέλος του Αυγούστου, ενώ οι διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Tο κρίσιμο στοίχημα

Η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης

Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω κινήσεις, οι τράπεζες θα τρέξουν το project της ανακεφαλαιοποίησης, ζητώντας κεφάλαια και από τις διεθνείς αγορές. Το πλεονέκτημα όσων θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση του consolidation θα είναι το μέγεθος του σχήματος το οποίο αναζητάει κεφάλαια, κάτι το οποίο οι διεθνείς οίκοι προσμετρούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, η εξεύρεση ή μη κεφαλαίων αποτελεί συνάρτηση και των εξελίξεων στο οικονομικό πεδίο.

Οι αποφάσεις της τρόικας για τη χώρα μας, η τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά και οι προβλέψεις σχετικά με την ύφεση θα αποτελέσουν συστατικά στοιχεία για το κατά πόσον τελικώς θα τοποθετηθούν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, τα τέσσερα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα προσανατολίζονται μόλις ολοκληρωθούν οι κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων να προχωρήσουν σε παρουσιάσεις και road shows της νέας κατάστασης.

Αφού ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αναλόγως της πορείας της οικονομίας και το κατά πόσον πλέον οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις από τα νέα σχήματα για ακόμη μεγαλύτερο consolidation. Οι εκτιμήσεις λένε πως σε αυτές τις συζητήσεις και εφόσον η οικονομία έχει βρει ένα στοιχειώδη βηματισμό μπορεί να συμμετέχουν και ξένα επενδυτικά ή και τραπεζικά σχήματα.

Οι συζητήσεις αυτές δεν φαίνεται να προχωρούν ουσιαστικά σε χρονικό ορίζοντα μικρότερο του ενός έτους.

Ημερήσια

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.