«Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί την αγορά φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απειλώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Αυτή είναι η εκτίμηση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), όπως την αποτυπώνει σε σημερινή του ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος συντηρεί 25.000 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες) και συνεισφέρει στα δημόσια οικονομικά και στα ασφαλιστικά ταμεία με 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όπως σημειώνει ο σύνδεσμος, με εξαίρεση την ενεργοποίηση ενός μέτρου -που αποφασίστηκε το 2010 με το ν.3851/2010 και δεν εφαρμοζόταν ως σήμερα (μεταφορά πόρων του τέλους ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ)- όλα τα άλλα μέτρα ουδόλως ανακουφίζουν άμεσα τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, αφού αφορούν σε μελλοντικές επενδύσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιούνταν μετά από 2-3 χρόνια.
Greenpeace: «Οδηγούμαστε σε ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων»
«Απειλείται με κατάρρευση ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πυλώνες ανάπτυξης της χώρας», αναφέρει η Greenpeace με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τα φωτοβολταϊκά.
Αναλυτικότερα, η Greenpeace αναφέρει τα εξής:
«Στο όνομα της διάσωσης της αγοράς ενέργειας και με πρόσχημα την προστασία των καταναλωτών, ο υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, ανακοίνωσε το πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία ότι, ενώ στο δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζονται οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας ως η αιτία των προβλημάτων ρευστότητας και επιβάρυνσης των καταναλωτών, ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά απλά τερματίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.
Η «λύση» του κ. Παπαγεωργίου οδηγεί την Ελλάδα σε ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων και αυξημένη εξάρτηση από ενεργειακές εισαγωγές.
Με αυτά τα μέτρα, απειλείται με κατάρρευση ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, με μια αγορά 25.000 θέσεων εργασίας και επιστρέφουμε σε αναπτυξιακές νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών. Τις νοοτροπίες εκείνες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση».
Kathimerini
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.