Merrill Lynch: Τα δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Στελέχη της αμερικανικής τράπεζας Bank of America-Merrill Lynch γνωστοποίησαν τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την ευρωζώνη  δηλώνοντας παράλληλα ότι «οι αγορές δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η Τρόικα και ιδιαίτερα αυτές που θα αντιμετωπίζουν τις επόμενες εβδομάδες».

Πιο αναλυτικά ξεκαθαρίζουν πως υπάρχουν δύο σενάρια για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ελληνική οικονομία: Το καλό και το κακό.

Το καλό σενάριο:

Το καλό σενάριο περιλαμβάνει κατά βάση μια θετική έκθεση από την Τρόικα. Εάν υποθέσουμε, αναφέρεται στην έκθεσή της η Merrill Lynch ότι η Ελλάδα επιλέγει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις θεωρούμε ότι η ευρωζώνη θα είναι ικανή στο τέλος να καταφέρει σε πολιτικό επίπεδο να αυξήσει περαιτέρω  την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για ακόμη μια φορά. Για την τρέχουσα επανεξέταση του  προγράμματος οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορέσουν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την κάλυψη οποιουδήποτε κενού στην χρηματοδότηση.

Για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους η ευρωζώνη μπορεί να προσφέρει κεφάλαια για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM όπως κάνουν αυτή την περρίοδο και με τις τράπεζες στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση της Τρόικα θα γίνει κάπου στις αρχές Οκτωβρίου περίοδος κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας. Το τι θα γίνει ύστερα από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία εφαρμογής του προγράμματος.

Το κακό σενάριο

Πέντε πράγματα μπορεί να πάνε λάθος στην Ελλάδα τις επόμενες3 εβδομάδες. Πρώτον η κυβέρνηση συνεργασίας να αποτύχει να συμφωνήσει στα νέα μέτρα λιτότητας.

Δεύτερον το ελληνικό κοινοβούλιο να αποτύχει στην ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας των 11,5+ δισ. €.

Τρίτον τα προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος μπορεί να συνεχιστούν και μετά την ψήφισή του από το κοινοβούλιο.

Τέταρτον η κοινωνική έκρηξη μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Πέμπτον κάποιες χώρες της ευρωζώνης μπορεί να αντιδράσουν στη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Επιγραμματικά τα στελέχη της αμερικανικής τράπεζας σημειώνουν ότι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο εάν ένας οποιοδήποτε από τους παραπάνω λόγους θέσει το πρόγραμμα λιτότητας και την πορεία των μεταρρυθμίσεων σε κίνδυνο.

Η Merrill Lynch θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα χρήματα. Παράλληλα θα καταστεί αναγκαίο και ένα νέο πρόγραμμα απομείωσης του χρέους ύψους τουλάχιστον 40 δισ.€ έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

defencenet