ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ & ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΔΩΣΤΕ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

ΑΡ. ΕΞΕΡΧ. 0235/28.08.2012

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Γραφείο Πρωθυπουργού

Ηρώδου του Αττικού 19

Τ.Κ. 106 74 Αθήνα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή-Τμήμα Β’ Καταναλωτή

Πλατεία Κάνιγγος, ΤΚ 101 81 Αθήνα  

Θέμα: Αντιμετώπιση προβλημάτων από την υπερχρέωση των Ελλήνων

δανειοληπτών 

Έχει καθορισθεί στο πρόσφατο παρελθόν με το Ν. 3869/2010, που αφορά τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 130/3.8.2010), η ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων προσώπων και την απαλλαγή τους από αυτές.

Η αιτία της δημιουργίας του ως άνω νόμου υπήρξε η εισοδηματική στενότητα, τα υψηλά επιτόκια στο χώρο της καταναλωτικής πίστης, οι επιθετικές πρακτικές προώθησης των πιστώσεων, απρόβλεπτα γεγονότα ,όπως η ανεργία, στη ζωή των δανειοληπτών, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν ανενόχλητα στην αυξανόμενη υπερχρέωση νοικοκυριών , τα οποία – αδυνατώντας στη συνέχεια  να αποπληρώσουν τα χρέη τους- υπέστησαν και υφίστανται τις αλυσιδωτά επερχόμενες καταστροφικές συνέπειες της.

Προκειμένου ν’ αντιμετωπισθεί το πραγματικό- ιδιαίτερο μεγάλο και οξυμμένο- πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου, θεσπίστηκαν οι διατάξεις αυτού του νόμου και τις προϋποθέσεις, που θέτει.

Το ανωτέρω οικονομικό περιβάλλον επιβαρύνθηκε με τις πρακτικές και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης βάσει των «μνημονίων» που δεσμεύθηκαν να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας.  

Έτσι κατάφεραν το εισόδημα του Έλληνα από προϊόν εργασίας προς βιοπορισμό να το προετοιμάσουν ως διαρκή υποχρέωση εξυπηρέτησης του χρέους του και σε μόνιμη μηνιαία οφειλή.

Επομένως γνωρίζουν οι τράπεζες ότι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια έχουν φθάσει τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, τα ταμεία τους είναι άδεια και εφόσον δεν αλλάζουν τα σημερινά δεδομένα, και ούτε θα αλλάξουν την επόμενη τριετία, ότι δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποπληρωθούν για δάνεια που έχουν χορηγήσει ή θα χορηγήσουν.

Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες συνεχίζουν την επιθετική και ασύδοτη πολιτική σε βάρος των δανειοληπτών και ειδικότερα:

*στο πρόσφατο παρελθόν ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος αρνήθηκε το κούρεμα στα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την «αιτιολογία» ότι θα απαιτήσει κεφάλαια πολλών δις ευρώ, τα οποία δεν διατίθενται από πουθενά και , πάντως, δεν υπάρχει συμφωνία για τέτοιο ποσό με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

 

*ανέφερε επίσης στον ίδιο χρόνο ότι οι τράπεζες με δική τους πρωτοβουλία, επωμίστηκαν μεγάλο κόστος με συγκεκριμένες ενέργειες ρύθμισης χρεών και υπογράμμισε ότι ρυθμίσεις δανείων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

*μέσα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας και προετοιμασίας της κοινής γνώμης, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις , διοχετεύουν «Νέο Σχέδιο Για Τους Δανειολήπτες» οι Τράπεζες – Πιστωτές , οι οποίες έχουν επιβάλει την πολιτική τους στην κυβέρνηση μέσω των μηχανισμών κατοχής της πολιτικής και οικονομικοκοινωνικής κατάστασης της χώρας.

Εν ολίγοις προετοιμάζουν την «Σωτήρια» επιμήκυνση του χρέους του Έλληνα μέχρι και ενενήντα εννέα (99) χρόνια με το υπάρχον συμβατικό επιτόκιο.

Λέξη όμως δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα από τον εκπρόσωπο των τραπεζών για τη διαχείριση των πακέτων στήριξης πολλών δις από το 2008 και μετέπειτα. Ούτε βέβαια και για το ποσό που θα πάρουν από 45 δις για την ανακεφαλαιοποίησή τους ως επιδότηση από το Ελληνικό Κράτος , για το σκοπό αυτών των χρημάτων και για τη διαχείρισή τους. Και αν πραγματικά αυτά τα χρήματα δόθηκαν για τις τσέπες των τραπεζιτών ή για τη στήριξη της αγοράς και τη ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της ανεργίας και την απασχόληση, τότε γεννάται το ερώτημα τι απέγιναν. Ας δοθεί επιτέλους έστω και σήμερα μια απάντηση που θα διευκολύνει μια δημόσια διαμεσολάβηση για την οριστική επίλυση των δανειακών υποχρεώσεων των Ελλήνων και θα αποδείξει την αξιοπιστία του τραπεζικού ελληνικού συστήματος.

Δυστυχώς το τραπεζικό σύστημα και κατεστημένο, επηρεασμένο από τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σ’ όλη τη χώρα, από τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις για ρύθμιση και απαλλαγή των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, επιτίθεται και πάλι και δημιουργεί σύγχυση και πανικό στους Έλληνες με πρόταση μέσω της τριαδικής κατοχικής κυβέρνησης περί ρύθμισης οριστικής των χρεών των δανειοληπτών.

Και τι προτείνει προσβάλλοντας το κοινό νου και την απλή λογική;  ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ.

Πρωτάκουστο, στα παγκόσμια χρονικά, δηλαδή θα περιλαμβάνει συμβατικό χρόνο δέσμευσης φυσικών προσώπων για το μετά το θάνατό τους χρονικό ορίζοντα. Δηλαδή θα περιλαμβάνει χρονικό διάστημα που αφορά αποκλειστικά τους κληρονόμους των συμβαλλομένων ακόμα και αυτούς που δεν θα έχουν γεννηθεί κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης ρύθμισης των χρεών.

Γελοιότητες και ακρότητες λογικής παράνοιας, τι άλλο θα μπορούσε να είναι , αφού ο πεινασμένος τέχνες απεργάζεται.

Μη έχοντας ρευστό οι τράπεζες, αλλά και χωρίς να επιθυμούν να χάσουν το παραμικρό , έστω με ελάχιστο κούρεμα των χρεών , υποχρεώνουν την τριαδική κατοχική κυβέρνηση , σε λήψη ανόητων και προκλητικών μέτρων σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην τραγωδία και στην καταστροφή με την απορρόφηση του εισοδήματός τους σ’ όλη τους τη ζωή από τις τράπεζες.

Μήπως επιτέλους πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της ανακεφαλαιοποίησης και έλεγχο του ΔΣ των τραπεζών , ώστε να ελεγχθούν τα χρήματα που θα διοχετευθούν προς την ελληνική κοινωνία , με ποιο τρόπο θα διοχετευθούν, και που στο κάτω- κάτω θα τα πληρώσει από τον ιδρώτα και το αίμα της η ελληνική κοινωνία;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον πολιτικό και κοινωνικό, διαθέτοντας τη δυναμική της πληροφόρησης χιλιάδων μελών μας, την απάντησή σας σχετικά με τις δικές σας ενέργειες στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία ή σε οτιδήποτε απόμεινε από αυτή.

                    

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Περβανάς Π. Χαράλαμπος

 

Νομικό Τμήμα Συλλόγου Δανειοληπτών

& Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ο Δικηγόρος

Χατζηαθανασίου Ν. Αθανάσιος