Συζητήσαμε σε θετικό κλίμα επί των ειλημμένων υποχρεώσεων του υπουργείου, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Γ.Βρούτσης μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με την τρόικα, η οποία ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της διαμαρτυρίας από μέλη του ΠΑΜΕ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να επέμεινε στις προτάσεις-φωτιά του επίμαχου non-paper για μείωση αποζημιώσεων είτε λόγω απόλυσης, είτε λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και στην εφαρμογή ελαστικότερου ωραρίου.

Όπως επισημαίνει το Βήμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που είχαν αποστείλει στο υπουργείο με το γνωστό e-mail και ζήτησαν δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο e-mail περιλαμβάνονται μέτρα όπως οι μειώσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης και συνταξιοδότησης, νέο ωράριο εργασίας, εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση και γενικότερες τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς επισήμως είχε πάρει αποστάσεις από την άμεση -τουλάχιστον- υιοθέτηση τέτοιων μέτρων, λέγοντας ότι δεν αντιμετωπίζει – επί του παρόντος – τέτοια θέματα.

Σε κάθε περίπτωση ενδεικτικό της κρισιμότητας των ζητημάτων που τίθενται είναι ότι η συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας θα επαναληφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το γεγονός δε ότι την Τετάρτη το πρωί θα βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών, μάλλον επιβεβαιώνει ότι η τρόικα εγείρει και νέες απαιτήσεις.

Πάντως η επισήμανση του υπουργού ότι συζητήσαμε επί των «ειλημμένων υποχρεώσεων του υπουργείου» σε συνδυασμό με τη δήλωσή του, σε σχέση με το επίμαχο email της τρόικας στο οποίο περιλαμβάνονταν νέες προτάσεις-σοκ για την αγορά εργασίας, ότι «είναι πολύ πρώιμο να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τα εργασιακά καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων» μάλλον δείχνει ότι η συζήτηση -τουλάχιστον σήμερα- κινήθηκε κυρίως γύρω από το κρίσιμο ζήτημα του κατώτερου μισθού και την πρόοδο των ήδη συμφωνημένων (βάσει των υπογεγραμμένων δανειακών συμβάσεων) αλλαγών με στόχο την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ειδικά για το ζήτημα του κατώτερου μισθού ο υπουργός ενημέρωσε την τρόικα για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό του διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων.

Ενισχύοντας την προσπάθεια να αποφύγει τις νέες «ιδέες» των εκπροσώπων των δανειστών για την αγορά εργασίας ανακοίνωσε και τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9%, έτσι ώστε η συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους να φθάσει το 5%.

Το θέμα του κατώτατου μισθού θα το προχωρήσουμε και ο ρόλος του κράτους θα είναι πιο ενεργός» επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων που μιλούν για «πραξικοπηματική νομοθετική παρέμβαση» στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού, προειδοποιώντας για έντονες κινητοποιήσεις και απεργίες.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ, «προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας, ευθέως αντισυνταγματικές και αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των ΣΣΕ και της εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ-ΟΕΕ».

Αυτές οι πολιτικές, σημειώνει, «είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές και την κοινωνία εξαθλιώνουν και την οικονομία βυθίζουν στην ύφεση και την κρίση».Υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάσσονται και οι εργοδοτικοί φορείς, οι οποίοι ζητούν να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει να επανέλθει στα 710 ευρώ, (όσο ίσχυε τον Ιανουάριο του 2009), ενώ ο ΣΕΒ ζητά να υπάρξουν παρεμβάσεις στις λεγόμενες «ευγενείς» συμβάσεις και όχι στα κατώτατα όρια των αμοιβών.

Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 22% από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.

Πάντως η αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αμοιβών περιλαμβάνεται στο δεύτερο μνημόνιο – το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Αναφέρεται επί λέξη πως «οι κατώτατοι μισθοί δεν θα καθορίζονται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά θα νομοθετούνται από την κυβέρνηση κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους».

Στόχος είναι οι κατώτατες αμοιβές – όπως αναφέρεται στα κείμενα της τρόικας – να προσεγγίσουν σε αυτές της Πορτογαλίας (566 ευρώ), ή ακόμη και στις αμοιβές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.


Βεβαίως προεκλογικά η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν είχαν δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση των συγκεκριμένων θεμάτων.


Την προεκλογική αυτή δέσμευση υπενθυμίζει και η ΓΣΕΕ μιλώντας για πολιτικές που «ακυρώνουν προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά και συνταγματικές και ευρωπαϊκές συνθήκες και προβλέψεις».


Επεισοδιακή η συνάντηση


Η συνάντηση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση (ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 13:00), καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να γίνει η συνάντηση σε ξενοδοχείο των Αθηνών, κάτι, όμως, που ο κ. Βρούτσης αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το γραφείο του και ότι θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδό τους στο υπουργείο.


Λίγο μετά τις 14:00 το ΠΑΜΕ αποχώρησε, οπότε και μετά τη λήψη πρόσθετων αστυνομικών μέτρων οι εκπρόσωποι των δανειστών προσήλθαν τελικά στο υπουργείο.

in

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.