Στην ίδια τροπολογία που προτείνεται να επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για την περιστολή των δημοσίων δαπανών, περιλαμβάνεται και το νέο τέλος για τα σκάφη αναψυχής, που αντικαθιστά τον ειδικό φόρο που κρίθηκε ατελέσφορος και αποτρεπτικός για την προσέλκυση σκαφών αναψυχής στις ελληνικές μαρίνες.
Η τροπολογία καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «σκάνδαλο και νομιμοποίηση παρανομιών 485 σελίδων» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεσμεύτηκε να καταθέσει την Τετάρτη, ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της ενσωμάτωσης της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο.
Ενάντια στάση κράτησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που κάλεσαν την Δημοκρατική Αριστερά να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας, για να καλέσει αργότερα η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) τον υπουργό Οικονομικών να την αποσύρει.
Σημειώνεται πως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αν και δέχθηκε πως η κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε τυπικά σύννομη, παρακάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστα Μουσουρούλη, να κάνει χρήση των εξαιρετικών δυνατοτήτων του Κανονισμού «με φειδώ».
Από πλευράς του, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως οι εκατοντάδες των σελίδων της τροπολογίας αφορούν τα master plan των λιμένων -τεχνικά σχέδια και μελέτες και όχι νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεσμεύτηκε δε, κατά την συζήτηση επί της τροπολογίας, να ανακοινώσει στοιχεία που θα καταδεικνύουν πως με τους προηγούμενους φόρους για τα σκάφη αναψυχής, «χάσαμε φορολογικά έσοδα».
Σε ότι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προχώρησε σε απόσυρση της ρύθμισης για την επανασύσταση κωδικού δαπανών «εθνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα» στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσέθεσε επίσης διάταξη προτεινόμενη από την ΔΗΜΑΡ, με την οποία θεσπίζεται η υποχρέωση της υπό ίδρυση Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων (επιφορτισμένης με την παρακολούθηση και αξιολόγηση των δημοσιονομικών ελέγχων), να υποβάλλει ετήσια έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξίσωση με τον μισθό του βουλευτή, των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των υπουργών, του Προέδρου της Βουλής και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κατάργηση εξόδων παράστασης).
Προβλέπεται επίσης, κατάργηση τριών ειδικών γραμματειών και επανασύσταση μίας, μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο για ενοίκιο – μέτρα που αναμένεται να εξασφαλίσουν στο Δημόσιο 16 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Η προβλεπόμενη σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων, αποσκοπεί επίσης στην ορθότερη καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων και στην βελτίωση του ελέγχου των δαπανών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.