Νεοάστεγοι, το νέο φαινόμενο της κρίσης

Οι νεοάστεγοι είναι το νέο φαινόμενο της Θεσσαλονίκης, αλλά κανείς μέχρι τώρα από τους αρμόδιους δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς.

Κάθονται από νωρίς το πρωί σε παγκάκια στην Τσιμισκή και γύρω από το Λευκό Πύργο.Τους συνταντά κανείς στο πάρκο της ΧΑΝΘ και σε άλλα σημεία στο κέτρο της Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι πολυσύχναστα. Πρόκειται για συνανθρώπους μας που έμειναν άστεγοι λόγω χρεών και λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από τους έχοντες στους μη έχοντες στην Ελλάδ και κυκλοφορούν ως νέοι κλοσάρ στις πιο πολυσύχναστες γειτονιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κατά πλειοψηφία, πρόκειται για μεσόκοπους μεσήλικες άνδρες γύρω στα 50-55 έτη, οι οποίοι συνήθως φορούν γυαλιά ηλίου, καπέλο και φθαρμένα ρούχα μεν αλλά όχι απαραίτητα βρώμικα. Δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα και με μια πρώτη ματιά θαρρεί κανείς ότι απλώς απολαμβάνουν τον ήλιο, καθώς συνήθως χαμογελούν. Με μια δεύτερη ματιά, όμως μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι δίπλα τους έχουν αποσκευές με ρούχα, κατσαρολικά και πιατικά και άλλα είδη που παραπέμπουν σε παραθεριστές σε κάμπινγκ!

Η νέα αυτή θλιβερή εικόνα της πόλης είναι άλλη μια σιωπηλή προς το παρόν επίπτωση της κρίσης και της φτώχειας που προκάλεσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες με τις ευλογίες των τραπεζών και των ξένων πολυεθνικών εταιριών για την οικονομική και όχι μόνο υποδούλωση της Ελλάδος.

Ρεπόρτερ του Radio 1 Daniolipton συνομίλησε με έναν από αυτούς τους ανθρώπους, ο οποίος, ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει την κατάντια του, παρά μόνο ότι του έφαγαν τα λεφτά το κράτος και οι τράπεζες και τώρα είναι στο δρόμο.

Για τους νεοάστεγους, οι σημερινές καιρικές συνθήκες είναι ουσιαστικά όπλο για την επιβίωσή τους. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τί θα συμβεί όταν η θερμοκρασία μειωθεί, αν και την ίδια ώρα οι άδειοι χώροι στέγασης που μένουν στα αζήτητα είναι αναρίθμητοι στη Θεσσαλονίκη λόγω των φεσιών νοικάρηδων σε σπιτονοικοκύρηδες  και επειδή τα νοίκια παραμένουν υψηλά σε σχέση με την επιδείνωση του κόστους επιβίωσης καθημερινά. Επιπλέον, κτίρια και εκτάσεις που ανήκουν μεν στο κράτος ή στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τους αξιοποιήσουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση αστέγων παράλληλα με τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών που θα αναλάβει να τους βοηθά στην εύρεση εργασίας και σε άλλα θέματα.

Αυτό φυσικά συμβαίνει σε ευρωπαϊκές και μη πόλεις, αλλά όχι εδώ, στην υποτιθέμενη μητρόπολη των Βαλκανίων και κάτι τέτοιο προϋποθέτει νέα έξοδα. Ομως, μερικές χιλιάδες ευρώ παραπάνω θα αρκούσαν για να γλιτώσουν το θάνατο από το ψύχος και τις κακουχίες συμπολίτες, συμπατριώτες που έχουν μείνει στο δρόμο.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι αρκετά περήφανοι για να αποκαλύψουν την κατάστασή τους στον κάθε έναν που θα ενδιαφερθεί και θα τους ρωτήσει αν είναι καλά. Η αδιαφορία που έχουν εισπράξει τους έκανε να γίνουν και εκείνοι αδιάφοροι απένανττι στην κοινωνία και να συνεχίζουν να σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου χωρίς να ελπίζουν σε τίποτα. Δύσκολα μπορείς να τους κλέψεις έστω και μια λέξη.

Το Radio 1 Danioliptonm και ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος θα επανέλθουν στο θέμα με νέο εκτενές ρεπορτάζ με στόχο να ευαισθητοποιήσει καταρχήν τους ίδιους τους πολίτες και κατόπιν τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα πρέπει άμεσα να σκύψουν και να δούνε τί λύση θα βρουν με το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των νεοαστέγων.

danioliptes.gr