Νοικοκυριά σε… εξαθλίωση

Κόκκινο χαλί με μέτρα που εξαθλιώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους στρώνει η τρικομματική κυβέρνηση στην τρόικα, που κατέφθασε σήμερα και από αύριο θα περάσει «από κόσκινο» το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Το χειρότερο είναι πως και τα αιματηρά μέτρα που αποφασίστηκαν δεν εξασφαλίζουν την πολυπόθητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ούτε τη σωτηρία της χώρας, αφού διάχυτη είναι η εντύπωση στο οικονομικό επιτελείο πως θα αποτύχουν. Βασικός λόγος ανησυχίας είναι η ανέχεια των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν τα συνεχόμενα και αυξανόμενα χαράτσια και τους κεφαλικούς φόρους που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών. Αποτέλεσμα είναι η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που αυξήθηκαν κατά 6,9 δισ. ευρώ σε ένα οκτάμηνο. Μόνο κατά το μήνα Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, καθώς στις 31 του περασμένου μήνα έληξε μεγάλος αριθμός εκκαθαριστικών, σημαντικό μέρος των οποίων δεν πληρώθηκε.

«Κεραμίδα» αποτελεί για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η κατάργηση του αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά. Πρόκειται για ένα έξτρα αφορολόγητο, το οποίο ισχύει δεκαετίες τώρα και έχει την έννοια να ελαφρύνει οριακά όσους φορολογούμενους έχουν οικογενειακά βάρη. Όμως οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να το καταργήσουν, για να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Προηγήθηκε το 2011 η κατάργηση του ειδικού αφορολόγητου ορίου των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, στις οποίες η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 2.500 ευρώ τουλάχιστον.

Δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις οικογένειες με παιδιά από το 2013, καθώς δεν είναι γνωστή η φορολογική κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν. Πάντως η αύξηση του φόρου θα είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με σήμερα, αναλογικά και όσο περισσότερα παιδιά έχουν. Το επιπλέον αφορολόγητο όριο που έχουν σήμερα οι φορολογούμενοι με παιδιά, το οποίο προστίθεται στο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, είναι 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1-1-2013 και θα γίνουν αισθητές μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου.

Τέλος οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ…

Παράλληλα θα αλλάξει σημαντικά το σύστημα των αποδείξεων, με την κατάργηση εκείνων που εκδίδονται από «σίγουρα» καταστήματα και την ενίσχυση όσων εκδίδονται από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η κατάργηση των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα, που θεωρείται ότι εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις και δεν χρειάζεται να τις συγκεντρώνει ο φορολογούμενος.

Αντίθετα εξετάζεται η έκπτωση έως 100% από το φορολογητέο εισόδημα ορισμένων δαπανών των φορολογουμένων που προέρχονται από επαγγελματίες που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα όπως είναι: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτές, αισθητικοί, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατροί, δικηγόροι, μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, γυμναστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων.

Το κίνητρο που θα δοθεί είναι πως όσο περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν από συγκεκριμένους επαγγελματίες τόσο λιγότερο φόρο θα πληρώσουν.

… και οι φοροαπαλλαγές

Ακόμη, στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογουμένους, που σημαίνει πως θα επιβαρυνθούν με αυξημένο φόρο. Τα σχέδια που προτείνουν επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

• Κατάργηση ιατρικών εξόδων

• Κατάργηση των τόκων στεγαστικών δανείων Α΄ κατοικίας

• Κατάργηση των εκπτώσεων για δωρεές σε πολιτιστικά ιδρύματα

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών σε αναπήρους με ποσοστό άνω του 67% αναπηρία

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα θύματα πολέμου

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών στους τυφλούς

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών για νεφροπαθείς

Εναλλακτικά εξετάζεται η θέσπιση ενός μικρού επιδόματος για όλες τις κατηγορίες αναπήρων, προκειμένου να μετριαστεί η επιβάρυνσή τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκια»

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με τον τρόπο αυτό θα εξαιρεθούν τα «μπλοκάκια» από τη φορολογία με 35% από το πρώτο ευρώ, που θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ρύθμιση θα αφορά όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Συνήθως πρόκειται για μισθωτούς, οι οποίοι αντί να ενταχθούν στο μισθολόγιο, ο εργοδότης τούς πληρώνει με δελτίο παροχής και αφορά ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Οι υπόλοιποι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, ατομικές επιχειρήσεις, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λ.π., θα φορολογούνται στα καθαρά τους κέρδη με συντελεστή 35%.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι πλέον θα τηρούν βιβλία και στοιχεία όπως οι επαγγελματίες και θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, επίσης με 35%.

Του Παναγιώτη Φωτίου από agelioforo