Η καλπάζουσα ανεργία, οι πολλαπλές περικοπές μισθών και συντάξεων και οι μαζικές απολύσεις έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον στο χείλος του γκρεμού τόσο το εμπόριο όσο και οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα.
“Βαριανασαίνει” η Θεσσαλονίκη…
Πιο συγκεκριμένα λουκέτο έβαλαν, στη διάρκεια ενός μόλις τριμήνου την εποχή του καλοκαιριού, 627 βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ενώ συνολικά 1250 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά το πρώτο 8μηνο του 2012.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτη Παπαδόπουλο το πρόβλημα ρευστότητας αλλά και η συρρίκνωση των εισοδημάτων είναι τα δύο μεγαλύτερα αίτια που αυτή τη στιγμή πολλές επιχειρήσεις είναι παγιδευμένες στα δίχτυα της κρίσης.
Συνολικά από τις 627 επιχειρήσεις μελών του ΒΕΘ, που έπαψαν να λειτουργούν, 412 κατέβασαν ρολά διότι κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός αυξημένος δηλαδή κατά 14,7% έναντι του πρώτου τριμήνου 2011 (359). “Όσο τείνουν να κλείνουν επιχείρησεις άλλο τόσο θα χάνονται θέσεις εργασίας. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που επικρατεί αυτή τη στιγμή” δήλωσε στο Radio 1 Daniolipton ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Σειρά έχει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης όπου έπειτα απο συνολική απογραφή που πραγματοποιήθηκε διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 5.197 επιχειρήσεων επαγγελματικών στεγών, οι 1.399 έχουν βάλει λουκέτο.
Με κέντρο την πλατεία Αριστοτέλους, το δυτικό τμήμα της αγοράς παρουσιάζει μία ομάδα συγκεντρωμένων κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το ανατολικό τμήμα.
Ότι αφορά τον βασικότερο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή, φαίνεται πως τα νούμερα παρουσιάζουν την υψηλότερη αύξηση των λουκέτων, με το τελευταίο εξάμηνο να έχουν αυξηθεί κατά 33%.
Έπειτα από συνεχόμενες καταγραφές, είναι η πρώτη φορά που η οδός Τσιμισκή εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων άνω του 20% καθώς τον Αύγουστο του 2010 ήταν 8%, τον Μάρτιο του 2011, 11%, τον Αύγουστο του 2011, 11,6%, και τον Μάρτιο του 2012, 13,7%.”Έχω κατάστημα στην Τσιμισκή πάνω από εφταετία. Οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι που ούτε προσωπικό έχω την πολυτέλεια να προσλάβω αλλά ούτε τα βασικά έξοδα δε μπορώ να καλύψω του μαγαζιού. Ο κόσμος μπαίνει κοιτάζει αλλά δεν αγοράζει. Είναι αναμενόμενο πως έπειτα από αυτά τα μέτρα που “φορτώθηκε” ο καταναλωτής δε θα αγοράσει ρούχα και παπούτσια αλλά τα απαραίτητα” δήλωσε στο Radio 1 Daniolipton, καταστηματάρχης επί της οδού Τσιμισκή.
Τέλος τι και αν η Εγνατία θεωρείται η φθηνότερη αγορά της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει να παρουσιάζει ένα τεράστιο αριθμό λουκέτων που αντικατοπτρίζει μία εικόνα θλιβερή στο στόχαστρο της οικονομικής κρίσης.”Είμαστε σχετικά η πιο φθηνή αγορά της Θεσσαλονίκης και όμως τα ταμεία μας είναι άδεια. Κάποτε ήμασταν αισιόδοξοι καθώς πλησίαζαν οι περίοδοι εκπτώσεων φέτος ακόμη και εκεί είχαμε πτώση του τζίρου. Τόσο εμείς σαν καταστηματάρχες όσο και οι καταναλωτές είμαστε σε μία πολύ δύσκολη θέση μετά τα μέτρα που πάρθηκαν” τόνισε ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Εγνατία.
“Στον αέρα” η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων…
Πτώχευση φαίνεται πως θα κηρύξουν πολλές επιχειρήσεις με την έναρξη του χειμώνα, εξαιτίας της σχεδόν ανύπαρκτης ρευστότητας χρήματος από την αγορά. Προφανώς δε φταίνε μόνο οι καταναλωτές που αδυνατούν να ψωνίσουν αλλά και οι τράπεζες οι οποίες δεν εξασφαλίζουν πλέον πιστώσεις.
Έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η Hellastat αν δεν γίνει άμεσα μία παρέμβαση τότε πολύ πιθανό να υπάρχει ένα νέο κύμα χρεοκοπιών αλλά και λουκέτων. Πιο αναλυτικά, το 2011 ο δανεισμός είχε μειωθεί στα 0,86 ευρώ για ένα ευρώ που διαθέτει η εταιρεία καθώς το 2010 η σχέση ήταν ένα προς ένακαι το 2008 τα ξένα κεφάλαια και ο δανεισμός έφταναν κατά μέσο όρο στο 1,2 ευρώ δανεικά για κάθε ευρώ που διέθεταν οι μέτοχοι της εταιρείας.
Είναι φανερό πως η μείωση του τραπεζικού δανεισμού είναι ο βασικός στόχος των επιχειρήσεων που την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν δικά τους κεφάλαια.
Της Τατιάνας Κερασίδη
Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.