Δάνεισαν δισ. στον Καρούζο μα ούτε ένα ευρώ για τις υγιείς επιχειρήσεις

Δικαστική έρευνα και τιμωρία όσων καταδικαστούν ζητούν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες να ξεκινήσει σε βάρος μελών διοικητικών συμβουλίων και μεγαλοστελεχών τραπεζών για τον πακτωλό χρημάτων που δάνειζαν σε προβληματικές επιχειρήσεις μόνο και μόνο διότι οι ιδιοκτήτες τους ήταν φίλοι ή συγγενείς πρωτοκλασάτων πολιτικών που εδώ και δεκαετίες κυριαρχούν στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας και πλέον τα ονόματά τους πρωταγωνιστούν σε σκάνδαλα μεν, αλλά παραμένουν ανενόχλητοι.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια με καλούς όρους για τους οφειλέτες ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις, στραγγαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιάννης Καρούζος, κουμπάρος του προέδρου της Βουλής, Εΰάγγελου Μεϊμαράκη, και καλός φίλος του πρώην υπουργού, Γιώργου Βουλγαράκη, κατάφερε μαζί με την πρώην σύζυγό του Ραχήλ ή Ρεβέκκα να μετατρέψουν τη μικρή οικογενειακή επιχειρήση κατασκευών και ακινήτων που ίδρυσαν σε πολυεθνικών διαστάσεων εταιρία χάρη στον πακτωλό χρημάτων που δανείστηκαν από τις τράπεζες.

Η μία εταιρία έγινε δυο, τρεις, τέσσερις και συνεχώς επεκτείονταν, αλλά σχεδόν ποτέ οι εταιρίες αυτές δεν είχαν κέρδη κα8ι πάντα ήταν φορτωμένες με απίστευτα δάνεια. Επιπλέον σχεδόν καμία από τις δέκα τουλάχιστον εταιρίες που ίδρυσε ο Καρούζος τα τελευταία δέκα χρόνια δεν δημοσίευσε πάνω από έναν ισολογισμό. Ο ΣΔΟΕ ήδη ετοιμάζει νέο πόρισμα για φοροδιαφυγή 31 εκατομμυρίων ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα σε βάρος του Καρούζου, ο οποίος χρωστά τουλάχιστον 476 εκατ.ευρώ μόνο στο Δημόσιο!.

Κορυφή του παγόβουνου

Η περίπτωση Καρούζου αποτελεί απλώς την κορυφή στο παγόβουνο σχετικά με το καρτέλ τραπεζών – πολιτικών – κομματικών στελεχών και φιλικών προσώπων των πολιτικών – που έχουν καταδυναστεύσει την Ελλάδα και την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Τα άτοκα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, σε επιχειρηματίες φίλους πρωτοκλασάτων στελεχών των δύο κομμάτων που οδήγησαν στον αφανισμό της τράπεζας και των βιώσιμων οικονομικά θυγατρικών της, όπως η Βιομηχανία Ελληνικής Ζάχαρης, τις οποίες φέσωσε με τοκογλυφικά δάνεια χωρίς να υπάρξει ούτε μια αντίδραση πέραν εκείνης των ίδιων των εργαζόμενων, και άλλες ανάλογες υποθέσεις στοιχειώνουν κάθε προοπτική οποιουδήποε ευσυνείδητου Ελληνα να ορθοποδήσει οικονομικά και να ζήσει με την οικογένειά του αξιοπρεπώς.

Δεν δίνουν δάνεια στις υγιείς επιχειρήσεις

Η μάστιγα της ευνοιοκρατίας προς υμέτερους από τις τράπεζες και τους πολιτικούς που αντάλλαζαν τα ρουσφέτια, υπακούωντας τυφλά σε ότι ζητούσαν οι τράπεζες και το καρτέλ συμφερόντων που σχημάτισαν είναι ο κυριότερος λόγος που οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια ούτε καν στις υγιείς επιχειρήσεις. Ως επακόλουθο, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι τράπεζες δικαιολογούνται, ανακοινώνοντας ότι χρειάζονται επειγόντως αναδιάρθρωση, δηλαδή νέο πακτωλό χρημάτων για να δανείζουν τοκογλυφικά ακόμη και στις υγιείς επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, το καρτέλ επιδιώκει να ενισχυθεί, απειλώντας και εκβιάζοντας τον Ελληνα πολίτη να πάψει να διεκδικεί να στηριχθεί οικονομικά ο ίδιος ο λαός και όχι οι τράπεζες. Το νέο κύμα λουκέτων και χρεοκοπιών θα συνοδευτεί με πωλήσεις ακινήτων και περιουσιών και επιχειρήσεων σε ξένες εταιρίες, μεταξύ άλλων και τουρκικές έναντι ευτελών ποσών, κάτι που θα σημάνει το πλήρες ξεπούλημα της Ελλάδος.

Χωρίς ανάπτυξη, με ζημίες και χωρίς ρευστότητα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν δύνανται να επιβιώσουν. Σύμφωνα με έρευνα της Hellastat, 91 στις 200 επιχειρήσεις παρουσιάζουν ζημίες το 2011 ενώ σε άλλες 80 μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Ολοένα και περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αποφεύγουν τις τράπεζες και καταφεύγουν σε άλλα μέσα δανεισμού, ακόμη και σε τοκογλύφους. Την ίδια ώρα, όμως, παραμένουν ανενόχλητοι οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα του καρτέλ τραπεζών-πολιτικών και υμέτερων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, όπως ο Γιάννης Καρούζος.

Η περιουσία του Καρούζου

Ακίνητα -φιλέτα σε ακριβοπληρωμένες περιοχές της Αττικής, της Πάτρας, της Αράχωβας και της Κεφαλλονιάς, χρυσά συμβόλαια με την “αφρόκρεμα” του εμπορίου αλλά και εικονικές μεταβιβάσεις, ώστε να μην εμφανίζεται ο πραγματικός αγοραστής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η μακρά λίστα με τα ακίνητα της Karouzos Real Estate (πρώην Karouzos Constraction)… Στις είκοσι σελίδες Α3 των (εμφανών) περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr» περιλαμβάνονται 210 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1 δις. ευρώ ενώ το 1 εκ. ευρώ προσεγγίζουν τα μηναία μισθώματα του ομίλου. Πρόκειται για συμβόλαια με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, εστιατόρια και τράπεζες (ΑΒ Βασιλόπουλος, Media Markt, Ιntersport, Fridays, Zara, Saturn, Attika Bank κ.α) που εικάζεται ότι συνάφθηκαν σε εποχές υψηλής ζήτησης! Είναι χαρακτηριστικό ότι το μίσθωμα της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Saturn στη Λ. Μαραθώνος και στο Σταθμό Λαρίσης αντίστοιχα εμφανίζεται σε 119.380 ευρώ και 99.388 ευρώ ενώ 70.000 εμφανίζεται να καταβάλλει στην Πάτρα η Media Markt.

Ερωτηματικά για δεσμευμένα ή μη ακίνητα

Άγνωστο προς το παρόν παραμένει ποια από τα ακίνητα του άλλοτε πανίσχυρου επιχειρηματικού ομίλου έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, λόγω κατασχέσεων και δανείων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Karouzos Real Estate» ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, είχε συνάψει δάνεια με όλες τις ελληνικές τράπεζες που εμφανιζόταν να αποπληρώνει από τα μισθώματα των ακινήτων της. Όταν όμως ξέσπασε η κρίση στην αγορά ακινήτων οι πιέσεις προς την εταιρεία έγιναν αφόρητες και η ζήτηση στα μισθώματα έπεσε κατακόρυφα. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι σχετικές οφειλές (δάνεια, οφειλές προς το δημόσιο, το ΙΚΑ και προμηθευτές) ανέρχονται συνολικά σε 476 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων είχε κλονίσει από το 2008 τον όμιλο Καρούζου, η εταιρεία είχε προβεί στην αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων υπολογίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε περίοδο κρίσης και μη. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αγορά τεσσάρων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 2.764 τ.μ στην Αράχωβα (θέση Καλανάκι).

Όπως σημειώνεται στις παρατηρήσεις της λίστας «τα οικόπεδα εικονικά μεταβιβάστηκαν στον κύριο Κ. καθώς τα χρήματα καταβλήθηκαν από τον όμιλο Καρούζο». Υπενθυμίζεται ότι σε κοντινή περιοχή (θέση Λεγγέρισος ) αγόρασε προ ολίγων ετών πολυτελή κατοικία ο πρόεδρος της Βουλής και κουμπάρος του Γιάννη Καρούζου κύριος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σε άλλη περίπτωση στην περιοχή της Αχαίας (θέση Λιάλιου Μπεγουλάκι) αποκαλύπτεται ότι «με παραπλανητικό τρόπο εικονικά έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προσυμφώνου και διεκδικείται η υπογραφή οριστικού συμβολαίου» για την αγορά οικοπέδου 25.974 τ.μ. Με εξίσου «παραπλανητικό τρόπο έχει μεταβιβαστεί σε εταιρεία παροχής συμβούλων, διαμέρισα στην περιοχή της Γλυφάδας χωρίς να έχει καταβληθεί το τίμημα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις για οικόπεδο 5.200 τ.μ. στην Κεφαλλονιά που αγοράστηκαν απο την πρώην σύζυγο του κυρίου Καρούζου, Ρεββέκα Σκαφτούρα. Επειδή προφανώς όταν συντάχτηκε η λίστα η διένεξη μεταξύ του ζευγαριού είχε ξεκνήσει για το επίμαχο οικόπεδο η αναφορά είναι ότι διεκδικείται ή ότι θα γίνει επιστροφή χρημάτων καθώς το τίμημα έχει καταβληθεί με χρήματα του ομίλου. Αποβλέποντας στις μεγάλες υπεραξίες, ο όμιλος Καρούζου αγόρασε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές εκτάσεις στην περιοχή του Ηρακλείου σε υπό ένταξη περιοχές στο σχέδιο πόλης ενώ συνεργασία εμφανίζεται να έχει συνάψει με την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στα Χανιά για την μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου 47.000 τ.μ στον κόμβο Μουρνιών.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος θα συνεχίσει να ξεσκεπάζει κάθε σκάνδαλο των καρτέλ τραπεζών-πολιτικών-υμέτερων επιχειρηματιών που πλιατσικολόγησαν την Ελλάδα. 

 

danioliptes.gr