Αν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αν αυτή δεν απελευθερωθεί με απόφαση της Συνόδου Κορυφής κι αφού πρώτα κλειδώσει το πακέτο, τότε η κατάσταση θα είναι δραματική για την Ελλάδα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που φαίνεται να βγαίνει από τη νέα συνάντηση της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα η οποία και πάλι δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία.

Ο λόγος; Η αδιαλλαξία των τροικανών οι οποίοι ανοίγουν θέματα που μέχρι πρότινος έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα χάσμα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Ο τρόμος της ελληνικής πλευράς είναι μήπως αυτή η κωλυσιεργία γύρω από το κλείσιμο του πακέτου, οδηγήσει σε αναβολή της χορήγησης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι ότι αν δε δοθούν τα χρήματα μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, τότε θα βαρέσουν κανόνι κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να βρουν χρήματα από τις τράπεζες.

Όσο η ανακεφαλαιοποίηση είναι στον αέρα τόσο κάποιοι επιχειρηματίες που στηρίζονται στις τραπεζικές κάνουλες θα «σκάσουν» δημιουργώντας κλίμα οικονομικού χάους στη χώρα και χαλώντας το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Δε φοβούνται δηλαδή για την πληρωμή μισθών και συντάξεων (αυτά μπορούν να καλυφθούν με δημοπρασίες) αλλά μην καταρρεύσει το σύστημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι πιθανότητες είτε να τιναχθούν στον αέρα είτε να ολοκληρωθούν είναι μοιρασμένες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι γίνεται αγώνας δρόμου είτε να κλειδώσει το πακέτο μέχρι τη Δευτέρα είτε το αργότερο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, παραμονές της Συνόδου Κορυφής.

Πάντως, στις συζητήσεις οι τροικανοί εμφανίζονταν να παίζουν… άμυνα και να καθυστερούν τις διαδικασίες. «Πάμε μαζί στην ΕΕ να τους πούμε ότι δε βγαίνει το πακέτο μέτρων» φέρεται να είπε ο Π. Τόμσεν.

Οι διαπραγματεύσεις είναι «σε καλό δρόμο, συνεχίζονται» δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας όμως ότι το κενό «είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός».«Θα έρθουν στις δικές μας θέσεις, θα πάμε στις δικές τους. Θα φανεί» είπε χαρακτηριστικά.

Αν και ο υπουργός φάνηκε περισσότερο αισιόδοξος απ’ ότι πριν μερικά 24ωρα, το παζάρι έχει ακόμη αρκετά επίπεδα. Ίσως, από την πλευρά της κυβέρνησης να επιχειρείται να δοθεί και μια αγωνία μη τυχόν τιναχθεί στον αέρα το σύστημα έτσι ώστε να υιοθετηθούν κι άλλα σκληρά μέτρα. Ήδη διέρρευσε ότι μπαίνει και πάλι στο τραπέζι η κατάργηση των δώρων στις αγροτικές συντάξεις, που είναι ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα πετάξει έξω πολλούς που σήμερα τα εισπράττουν. Τέλος, φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο καταλήγει σε ένα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα.

Ο ανώτατος συντελεστής 35% που θα θεσπιστεί θα αρχίσει να εφαρμόζεται για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ και όχι των 16.000 που προέβλεπαν τα αρχικά σενάρια.

Ουσιαστικά καταργούνται οι συντελεστές 38% (εφαρμόζονται στα εισοδήματα μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ), ο συντελεστής 40% για τα εισοδήματα από τις 60.000 έως τις 100.000 ευρώ και ο συντελεστής 45% που εφαρμόζεται σήμερα για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Έτσι, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 6.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με παιδιά και φτάνουν για όλους τους φορολογούμενους μέχρι και το εισόδημα των 50.000 ευρώ.

Με την προηγούμενη εκδοχή της φορολογικής κλίμακας όπου ο συντελεστής 35% ξεκινούσε από τις 16.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις έφταναν μέχρι και το ετήσιο εισόδημα 90.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια η νέα εκδοχή της φορολογικής κλίμακας είναι πιο “φιλική” για τους φορολογούμενους με εισόδημα από 50.000 – 90.000 ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη και τα μεγαλύτερα εισοδήματα που με τη νέα φορολογική κλίμακα ελαφρύνονται θα πληγούν από την σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

 

antinews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.