Μετά την αποβιομηχάνιση της χώρας, την εξαγωγή της εμπορικής ναυτιλιακής δραστηριότητας στο Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και offshore εταιρίες  έρχεται η σειρά της…εκτέλεσης των άλλοτε κραταιών επιχειρήσεων και εταιριών στους κλάδους τους.

 Εταιρίες δεύτερης και τρίτης γενιάς με επιχειρηματίες που πριν από λίγα χρόνια δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες καταρρέουν πέφτοντας θύματα στα νύχια των τραπεζών μέσω του private banking, Η Ηλεκτρονική Αθηνών είναι μια από τις περιπτώσεις αυτές Η Ηλεκτρονική Αθηνών έμπλεξε με τις τράπεζες και πλέον η μετοχή της τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης προσωρινά. 

Αλλη περίπτωση είναι η SATO. Η εταιρία επίπλων ήταν κάποτε η πρώτη στον κλάδο με πολυεθνική παρουσία και χωρίς να χρωστά στις τράπεζες ήταν χορηγός σε ομάδες, όπως ο Αρης του Γκάλη και του Γιαννάκη στις ημέρες της δόξας του. Σήμερα, η SATO διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση των οφειλών της σε αυτές, καθώς χτυπήθηκε από την ΙΚΕΑ και από τη μείωση στην αγορά επίπλου κατά 70% από το 2010, όταν η κρίση ξέσπασε. 

Το κράτος απειλεί επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις απειλούν το κράτος 

Κύκλοι της αγοράς, παπαγαλάκια δηλαδή των επιχειρηματιών, ανησυχούν πώς η ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα παραταθεί, με μείωση ΑΕΠ κατά 3,8% και μείωση ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 5,9% που σημαίνει κάμποσες εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο θα αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -που την περιμένουν πώς και πώς οι επιχειρηματίες – δεν θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ξέχασε τις αρχικές δεσμεύσεις της να αποπληρώσει τις οφειλές του Δημοσίου μετά από την είσπραξη της περιβόητης δόσης των 31,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, περιμένει από τις εταιρίες να κουρέψουν το 70% όσων οφείλει σε αυτές το Δημόσιο και να υπογράψουν ότι εξοφλήθηκαν για να μην προχωρήσει σε ελέγχους σε βάρος τους. 

Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρία μουσικών οργάνων Νάκας θα αυξήσει μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες τα μερίδια αγοράς της επειδή οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ρευστότητα για να κάνουν εισαγωγές προϊόντων, ενώ το ίδιο ισχύει σε κλάδους, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων (δεν υπάρχει χρήμα για την αγορά νέων αυτοκινήτων), στις εισαγωγές ενδυμάτων και υποδημάτων, όπου υπάρχει κάποια στροφή στους Ελληνες παραγωγούς διότι δίνουν πίστωση. 

Η πίστωση γενικά είναι η μαγική λέξη στο εμπόριο στη χώρα. Ιδιωτικές κλινικές αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα, χρωστούν στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε τράπεζες και προμηθευτές και κυρίως μηνιάτικα στους εργαζόμενούς τους. Και αυτό λόγω των πολύ μεγάλων οφειλών του Δημοσίου σε αυτές.

Φαρμακαποθήκες κάνουν ευκολίες σε φαρμακοποιούς που πληρώνουν τοις μετρητοίς, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ρυθμίζουν με μεγαλοφειλέτες όσα τις χρωστάνε. Την ίδια ώρα, οι ιδιώτες απειλούν με διακοπή των υπηρεσιών τους στην περίπτωση που το κράτος δεν τους εξοφλήσει τα δάνεια, αλλά τελικά κατά μαγικό τρόπο βρίσκεται λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές, όλα ξεχνιούνται και οι απλοί πολίτες συνεχίζουν να σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μικρά είναι τα περιθώρια να αναπτυχθεί η χώρα με ένα στρέβλο φαύλο κύκλο, χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες, χρωστάνε ιδιώτες στο κράτος, ο ένας δεν αγγίζει τον άλλο και έτσι το κράτος χαρατσώνει εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους γενικά τους φτωχότερους και πιο αδύναμους αντί να τα βάλει με τους πλουσιότερουςν Ελληνες και τις εταιρίες που συνεχίζουν να αποκτούν εξωφρενικά κέρδη συνεχίζοντας να ρίχνουν φέσια στην αγορά και έχοντας απλήρωτους εργαζόμενους.

danioliptes.gr

 

ις 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.