Στις αρχές του μνημονίου, σωστά κάποιοι είχαν διαγνώσει το «ξεδόντιασμα» που θα επιφύλασσε η τρόικα και η Γερμανία για διάφορους τομείς της οικονομοπολιτικής ζωής. Κι αυτό γιατί, προφανώς, υπάρχουν αποδείξεις– και αν δεν υπάρχουν- δημιουργούνται χαρτιά και διάφορες καταστάσεις.

Με λίγα λόγια, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος είναι παραδομένο διότι στην χειρότερη περίπτωση να πηγαίνει στα ξενοδοχεία της Ιταλίας και Ελβετίας και οι συνοδοί τους να αδειάζουν τα κοσμηματοπωλεία.

Πρώτα, λοιπόν αποπέμφθηκε κακήν κακώς ο πρώην πρωθυπουργός, μπήκε στην φυλακή ένας πολιτικός, ενώ μεσούσης της σοβαρής κρίσης έκλεισαν και αρκετές εφημερίδες. Τώρα το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει( ΣΔΟΕ- Λίστα) διότι κλυδωνίζεται η πολιτική νομιμότητα του κράτους, ενώ για την εφημερίδα Financial Times κινδυνεύει η ίδια η δημοκρατία.

Όπως σωστά μεταφέρει ο κ. Α. Έλληνας- πολιτικός επιστήμονας «Πολιτική νομιμότητα (political legitimacy) είναι κατά τον Lipset η δυνατότητα ενός συστήματος «να παράγει και να συντηρεί την πεποίθηση ότι οι υφιστάμενοι πολιτικοί θεσμοί είναι οι πιο κατάλληλοι για την κοινωνία». Δηλαδή, το ΣΔΟΕ είναι ένας καλός χρήσιμος θεσμός για την κοινωνία, αρκεί ο υπεύθυνος του να μην συνεδριάζει στο Υπουργείο οικονομικών, μαζί με τον πολιτικό του προϊστάμενο- όπως έκανε λ. χ ο κ. Καπελέρης. Οι διάφοροι θεσμοί (Οργανισμός αποξήρανσης της Λίμνης Κωπαΐδας ή οι οργανισμοί του Πάγκαλου και των ψηφοφόρων του) δεν μπορούν να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.

Το Σώμα δίωξης οικονομικού Εγκλήματος λ. χ δεν μπορεί να κοιτά το προφίλ από το CD που ζήτησε ο Παπακωνσταντίνου για 20-30 άτομα. Δεν μπορεί επίσης το ΣΔΟΕ να κοιτά τους φακέλους επιχειρηματιών της άλλης πλευράς. Οφείλει να είναι αδέκαστο προς όλους.

Η αντίστοιχη υπηρεσία στις ΗΠΑ για την δίωξη, η εφορία, η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περνούν άμεσα τις χειροπέδες στους κατά καιρούς απατεώνες διότι απλά κανείς δεν θα αγοράσει αμερικανικές κοινές μετοχές.

Χειροπέδες σε ζωντανή μετάδοση.

Συμπερασματικά, η Ευρώπη αφού θέλει να «ξεδοντιάσει» ας ξεκινήσει το ξεδόντιασμα των πολιτικών που οδήγησαν την Ελλάδα στην μέγγενη του Ταμείου. Γίνεται, όμως, η Τρόικα να ξεδοντιάσει αυτόν που την έφερε ; Η ιστορία, όμως, εκδικείται καμία φορά. Όταν είχαμε αποφασίσει να εκτελέσουμε τους « 6 « για την Μικρασιατική Καταστροφή, τα κανόνια των Συμμάχων κτυπούσαν στην Πλατεία Κοτζιά για να ματαιωθεί η εκτέλεση. Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Η κρίση είναι πολιτική και χρειάζεται πολιτική αναγέννηση, να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί και να έχουμε νέα πολιτική νομιμότητα.

Αν δεν το κοιτάξουν σύντομα οι Ευρωπαίοι θα έλθουν αντιμέτωποι με την ιστορία και τους νόμους της, όπως λέει ο Λ. Τρότσκι.

 

Του Δημήτρη Παφίλα από Prototheme


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.