Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού γράφει στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» νόμους που έχουν ψηφιστεί και, με διάφορες προφάσεις, τους οδηγεί σε αδιέξοδο!

Απορρίπτει το αίτημα δανειοληπτών – δημόσιων υπαλλήλων να προχωρήσουν στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως ορίζει ο νόμος Κατσέλη (3869/2010) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Όπως ανέφερε στον «Α» ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου, Θανάσης Χατζηαθανασίου, το ΤΠΔ «θωρακίζεται» πίσω από κάποια νομικά τερτίπια, αλλά και αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τα οποία, όμως, στην πράξη έχουν καταργηθεί από το νόμο Κατσέλη.

Μάλιστα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιμένει στην απόρριψη των αιτημάτων των πολιτών, παρά το γεγονός ότι αρκετοί δανειολήπτες έχουν δικαιωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα από δικαστήρια της χώρας.  

Ως απάντηση ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει ήδη καταθέσει σειρά αγωγών σε βάρος του ΤΠΔ, προκειμένου να ενισχύσει με ένα ακόμη όπλο τη «φαρέτρα» των δανειοληπτών – δημόσιων υπαλλήλων.

«Νομικίστικα τερτίπια»

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου, όσοι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και του ζητούν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση το νόμο 3869/10, βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση του ΤΠΔ.  

«Το τελευταίο απαντά με νομικίστικους τρόπους, προβάλλοντας κάποιους ειδικούς νόμους, όπως τον 2214/94 και τον 3867/10, ή σε κάποιες περιπτώσεις απόφαση του ίδιου του διοικητικού συμβουλίου του, την 3363/6/2-9-2010. Τα παραπάνω αναφέρουν ότι για ρύθμιση εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσει να παρακρατεί τα 3/10 του μισθού του κάθε δανειολήπτη, προκειμένου οι τελευταίοι να εξοφλήσουν τα χρέη τους.  

Δηλαδή, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λέει στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες ότι για μένα δεν ισχύει ο νόμος Κατσέλη, αλλά το προαναφερόμενο νομικό πλαίσιο», τόνισε στον «Α» ο κ. Χατζηαθανασίου.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών έχει στείλει ήδη εξώδικο στο ΤΠΔ, μέσω του οποίου του ανέφερε ότι ο νόμος Κατσέλη κατήργησε το μέχρι τότε υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.  

«Αν ο νόμος Κατσέλη ήθελε να εξαιρεθεί από την ισχύ του, η διευθέτηση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα το ανέφερε σε κάποιο σημείο του.  

Άλλωστε, ο ίδιος νόμος εξαίρεσε την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών σε δήμους, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, καθώς και τις αδικοπραξίες.  

Εφόσον δεν αναφέρει το ΤΠΔ, είναι λογικό να το περικλείει. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι υπάρχει ήδη νομολογία για το θέμα σε βάρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Δικαστήρια στο Καρπενήσι, στην Αθήνα, στα Κουφάλια, στην Κάλυμνο και αλλού έχουν δεχτεί τα όσα υποστηρίζουμε. Ωστόσο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιμένει στις αιτιάσεις του, προφανώς διότι περιμένει ειρηνοδίκες να εκδώσουν αποφάσεις υπέρ του», είπε ο κ. Χατζηαθανασίου.

«Κοροϊδία η ελάφρυνση»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Χαράλαμπο Περβανά, αποτελεί τεράστια κοροϊδία και εκμετάλλευση προς τους δανειολήπτες – δημόσιους υπαλλήλους η πρακτική του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να παίρνει μεν τα 3/10 του μισθού τους κάθε μήνα ως εξόφληση δανείου, όπως αναφέρει ο νόμος Βενιζέλου, ωστόσο, με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, τους υποχρεώνει δύο φορές το χρόνο να πληρώνουν συνολικά τα υπόλοιπα 3/10.

«Για ποια ελάφρυνση των δανειοληπτών μιλάμε, όταν με τη συμπεριφορά αυτή επιβαρύνουν το επίπεδο διαβίωσης του κόσμου και τον οδηγούν στην εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση;», είπε στον «Α» ο κ. Περβανάς.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης από agelioforo

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.