Μεγάλος Αδερφός των Ελλήνων οι Τράπεζες

Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία μας αποκτούν οι τράπεζες Την υπογραφή του έβαλε ο υπουργός Οικονομικών των τραπεζών Γιάννης Στουρνάρας για να αποκτήσουν το δικαίωμα οι τράπεζες να μετατραπούν σε «Μεγάλο Αδελφό» των Ελλήνων, αποκτώντας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών.

 

Ουσιαστικά, οι τράπεζες αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους οι οποίοι ζητούν να ενταχθούν στα ευεργετήματα του νόμου «Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία βασίζεται σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών καθίσταται υποχρεωτική η άρση του φορολογικού απορρήτου για τους οφειλέτες που ζητούν ρύθμιση του χρέους τους βάσει του νόμου «Κατσέλη».

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει και αντίστοιχα η φορολογική αρχή υποχρεούται να του χορηγήσει κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη».

Με άλλα λόγια, η εφορία υποχρεούται αν ζητηθεί από την τράπεζα και μετά από διαβίβαση του σχετικού αιτήματος στον αρμόδιο εισαγγελέα, να δώσει στη τράπεζα όλα τα στοιχεία για τα δηλωμένα εισοδήματα και ακίνητα του οφειλέτη. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να μπλοκάρει την γνωστοποίηση των φορολογικών και περιουσιακών δεδομένων του στην τράπεζα μεν, αλλά θα πρέπει, ωστόσο, να αποσύρει την αίτησή του για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.

Για τους δανειολήπτες, ο νέος νόμος αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στον αγώνα τους για επιβίωση. Είναι λογικό οι δανειολήπτες να αντιδρούν στην παράδοση των προσωπικών οικονομικών στοιχείων τους στις τράπεζες.

Με την εγκύκλιο, χάνουν το δικαίωμα αυτό, το δικαίωμα να μη δίδονται τα στοιχεία τους στις τράπεζες. Με την απόκτηση των οικονομικών δεδομένων, οι τράπεζες μπορούν να παγιδέψουν και εκβιάσουν πιο εύκολα καταθέτες και δανειολήπτες και επιπλέον αποκτούν αρμοδιότητες που υποτίθεται ότι μέχρι τώρα τις είχαν μόνο συγκεκριμένες υπηρεσίες ασφαλείας του ελληνικού κράτους.

danioliptes.gr