Καθώς ακούσαμε την ωμή διατύπωση του εκβιασμού (αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεινάσουμε), είδαμε το παιχνίδι των «διαφωνιών» για τα εργασιακά και την απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι προκειμένου η τρικομματική κυβέρνηση ομοούσια και αδιαίρετη να ψηφίσει τα μέτρα, έφτασε η στιγμή να δούμε (κατάματα) το πακέτο των μέτρων.

Να αντιληφθούμε δηλαδή, πώς και ποιοι… διασώζονται.

Έχουμε και λέμε: Σύμφωνα με τους Financial Times, η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την υποχρεωτική πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα να προσφερθεί στην Ελλάδα η διετής επιμήκυνση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκτός από τους ξένους «ειδικούς» οι οποίοι θα στελεχώσουν την ελληνική διοίκηση και (προφανώς) θα έχουν στενότατη συνεργασία με τους Επόπτες της τρόικας οι οποίοι ήδη –επί της ουσίας — διοικούν τα ελληνικά Υπουργεία, το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει και κάποιες ακόμη «καινοτόμες» ιδέες: αυτόματες περικοπές δαπανών σε όλο το φάσμα, αν η Ελλάδα «παρεκκλίνει» από τους αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης. Μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν ειδικό λογαριασμό υπό διεθνή έλεγχο, που θα χρησιμεύει μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι ειλημμένη και θα γίνει σε «δεσμευμένο» λογαριασμό, ώστε να μείνει μεν η χώρα στην Ευρωζώνη αλλά χωρίς να μειωθεί η πίεση στην Αθήνα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό τα χρήματα από τον λογαριασμό θα καλύπτονται οι τόκοι και τα όσα από τα υφιστάμενα χρέη ωριμάζουν.

Τα κενά που θα προκύπτουν στον προϋπολογισμό θα πρέπει να τα κλείσει η ίδια η Αθήνα, γράφει το Spiegel. Μια άλλη γερμανική εφημερίδα η Sueeddeutsche Zeitung μιλά επίσης για εκταμίευση σε δεσμευμένο λογαριασμό, με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους.

«Μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα πληρώνονται εξ ίδιων μέσων» υπογραμμίζει η εφημερίδα… Κατόπιν όλων αυτών εύκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα:

Πρώτον: Θεσμοθετείται η εποπτεία (ξένος έλεγχος) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Δεύτερον: καθορίζεται ξεκάθαρα ότι τα πακέτα διάσωσης (τα δανεικά που αν δεν μας τα δίνανε θα πεινάγαμε κατά το Στουρνάρα) κατατίθενται σε λογαριασμό που εξυπηρετεί χρέος και χρεολύσια

Τρίτον: Στον ίδιο λογαριασμό, θα κατατίθενται και τα όποια πλεονάσματα κάποια στιγμή προκύψουν στον ελληνικό προϋπολογισμό

Τέταρτον: Μισθοί συντάξεις και λοιπές υποχρεώσεις του κράτους θα καλύπτονται από τα έσοδά του

Πέμπτον: Απόκλιση των στόχων του προϋπολογισμού σημαίνει την αυτόματη λήψη νέων μέτρων και περικοπών.

Δεν χρειάζεται, νομίζουμε, να σημειώσουμε από ποιους και για ποιους διαμορφώθηκε αυτό το «πακέτο»…

Topontiki

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.